Trump voittaa, demokratia häviää

Eilisen myrkyn jäljiltä lehdet ovat tippuneet puista täällä Helsingissäkin. Olemme saaneet nauttia iloisista väreistä pitkään.

Etymologisesti sana marras tarkoittaa erilaisia kuolemaan liittyviä asioita. Martailla on mm. tarkoitettu kuolevien sieluja, pian kuolevia ihmisiä tai kuoleman ennusmerkkejä. Siksipä marraskuu on kuukausien nimistä ehkä osuvin ja paras. On synkkää ja pimeää, luonto vaipuu talvilepoon, näyttää kuin kaikki kuolisi.

Osuvaa on sekin että Yhdysvaltojen presidentinvaalit on juuri marraskuussa. Sen verran ankealta tuntuu. Eräänlaiselta järjen kuolemalta.

Veikkaan että Trump voittaa, eikä se ole toiveajattelua. Veikkaus perustuu silkkaan mutuun. Trump on kasvattanut amerikkalaisten itsetuntoa, ja siksi hänet valitaan uudelleen. Biden laskisi amerikkalaisten itsetuntoa, siksi häntä ei valita.

Aamun Hesaria lukiessa kiinnitin huomiota sanavalintoihin ja rivenväleihin. Kaikesta on luettavissa toive siitä että Trump häviää. Hänen kuuluisi hävitä. Mutta vaalit eivät toimi niin. Ihmiset eivät ole rationaalisia olentoja äänestäessään, äänet annetaan mielikuvilla ja tunneperusteisesti.

Eurooppalainen media kieltäytyy katsomasta Yhdysvaltojen presindentinvaaleja amerikkalaisesta näkökulmasta, ja siksi median vaaliennusteet menivät mönkään jo viime vaaleissa. Toivottiin niin kovasti Hilary Clintonin voittoa, järjen voittoa.

Amerikalla on vähän ystäviä rajojensa ulkopuolella. Ei ehkä yhtään tällä hetkellä. Muu maailma halveksii heidän itsekeskeistä maailmankuvaansa ja välinpitämättömyyttä ilmastonmuutoksen torjumisessa.

Mutta amerikkalaiset eivät välitä, mitä muut ajattelevat. Heille riittää se, että he ovat itse omasta mielestään maailman paras maa ja muutenkin parhaita kaikin tavoin. Siihen riittää tunne paremmuudesta. Se että joku jankuttaa sitä, kuinka hieno maa USA on, ja kuinka olemme suuria ja mahtavia. Samanlaiseen retoriikkaan ja propagandaan uskottiin myös toisessa ”suuressa ja mahtavassa” eli Neuvostoliitossa.

On jäänyt mieleen kauankauan sitten Hesarin Kuukausiliitteestä lukemani artikkeli, missä haastateltiin amerikkalaisia risteilyturisteja Helsingissä. Kyseltiin, että mitä he ajattelevat meistä. Eräs haastateltava esitti kysymyksen toimittajalle takaisin: ”Miltä tuntuu olla kotoisin maasta, joka ei ole missään asiassa maailman paras?”

Pysäyttävää ja paljastavaa. Amerikkalaismies oli sitä mieltä että Suomi ei ole paras missään, ja hänestä olisi tuntunut nololta asua sellaisessa maassa. Hän halusi asua maailman parhaimmassa maassa, Amerikan Yhdysvalloissa. Siinä kiteytyy amerikkalaisten maailmankuva.

Kun Barack Obama tuli valituksi Yhdysvaltojen presidentiksi järjestimme kotona vaalivalvojaiset. Kävimme ostamassa Helsingin Word Trade Centerissä sijainneesta amerikkalaista herkkukaupasta erilaisia jenkkiherkkuja ja Budweiseria. Söimme niitä ja seurasimme vaalien edistymistä. Oli hieno tunne, kun Amerikka valitsi ensimmäisen tummaihoisen presidentikseen. Tuntui että olimme uuden ja positiivisen edessä.

Nyt en vaalivalvojaisia pidä. Tulos pelottaa, onko demokratiaan enää uskominen, onko demokratia tullut tiensä päähän? Mihin Amerikka ja koko maailma on menossa? Sekasortoon, vihaan, anarkiaan. Lisää mellakoita, terrori-iskuja, köyhyyttä ja kurjuutta.

Tekee mieli kääntää selkää. Vetää peittoa korkeammalle, verhoja ikkunoiden eteen. Ehkä Euroopan ei enää kannata ajatella Amerikkaa ystävänä, Amerikasta on tullut arvaamaton koulukiusaaja, jonka mielenliikkeitä on vaikea ennustaa, paitsi että turpaan tulee, kun tilaisuus koettaa teki mitä teki. Opettajille (tässä tapauksessa YK ja muut kansainväliset järjestöt) on turha mennä valittamaan, aito koulukiusaaja väittää että vika oli sinussa, sinä aloitit ja olet itse syypää.

Pitää vain väistellä ja odottaa, yrittää olla välittämättä ja kiinnittämättä liikaa huomiota, kyllä sekin joskus täältä koulusta häipyy, jatkaa matkaansa toisaalle häiriköimään.

Mikään ei koskaan ole aina. Onneksi.

Normaali

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s