Mitä ihmettä? Ilomantsin taistelutannerteemapuisto

Meinasi mennä yöunet toissailtana, kun katselin iltauutisia, missä kerrottiin Pohjois-Karjalaan Ilomantsiin rakenteilla olevasta taistelualueesta. Aluetta maisemoidaan näyttämään sotatantereelta. Puita räjäytetään puolesta välistä, että näyttäisi siltä kuin tykki olisi ne pilkkonut.

Luonto on peittänyt sodan jäljet, paikalla kasvaa kaunis metsä. Nyt se raivataan takaisin taistelutantereeksi.

Uutispätkässä vanha mies, joka on vapaaehtoisena osallistunut työmaalle, kertoi kyynelsilmin, kuinka projekti on hänelle sydämen asia, ja miten tärkeätä on muistaa sotatapahtumat ja kunniottaa niihin osallistuneita.

Sota on hirveä asia. Suomi joutui sotaan tahtomattaan. Ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin taistella. Moni menetti henkensä, terveytensä, nuoruutensa, kotinsa. Moni mieli rikkoutui loppuelämäksi, ja vaikutti perheiden ja lasten elämään.

Olen isänmaallinen ihminen, ja kunnioitan sodan kokeineita. Ilman heitä ja heidän panostaan meillä ei olisi itsenäistä maata.

Silti. En ymmärrä tätä sodan hehkuttamista. En ymmärrä, miksi luontoa pitää rikkoa. En ymmärrä, miksi sota pitää demonstroida. Pitäisikö sinne laittaa ihmisraatoja maahan makaamaan sisuskalut ulos räjäytettyinä ja vaikerrusta kuulumaan kaiuttimista? Tämäkö on oikea tapa kunnioittaa?

Sodan kokeneet eivät siitä mielellään puhuneet. Eivät ainakaan selvin päin tai heidän kanssaan, jotka paikalla eivät olleet. Sota oli niin paha kokemus, että se haluttiin unohtaa. Jatkaa elämää. Pitäisikö meidän kunniottaa sitä?

Minusta sotavöyhötys kuulostaa ja tuntuu enemmän sodan ihannoinnilta. Että olipa mahtavaa, kun pyssyt paukkuivat ja vanjaa oli pinossa.

Mielestäni meidän on aika päästää irti sodasta. Ei elää sitä uudelleen. Opettaa arvostamaan ja edistämään rauhaa ja hyvinvointia.

Ilomantsin taistelutannerelämyspuisto ei aja asiaansa – jos asia on sotaan osallistuneiden arvostaminen ja kunnioittaminen. Se on sodan ihannoinnin teemapuisto.

Normaali

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s