Lauri Tähkän kanssa kynttiläostoksilla

Eilen oli perjantai ja 13.pvä ja sattui todella hämmentävä tapaus, joka sai ajatusmaailmani horjahtelemaan koko loppupäiväksi.

Olin menossa illaksi töihin, ja työmatkan varrella sijaitsee Sacrum-kauppa. Sieltä saa parhaat mahdolliset kynttilät. Sellaisia kunnon vanhanajan pölkkykynttilöitä, eri mittaisina ja paksuisina. Näitä Sacrumin kynttilöitä käytetään esimerkiksi kirkoissa. Ajattelin poiketa ostamaan kotiin muutaman joulun ajaksi. Sataprosenttisesta steariinista tehdyt kynttilät palavat kauan, ja ovat siten hintansa väärtejä.

Ovessa oli lappu: ”Käytä meillä asioidessasi maskia”. Se ei ollut mikään pyyntö tai toive, voisitko, ole hyvä, vaan suora käsky. Niinpä ryhdyin kaivamaan kassistani maskia, maskipussukka oli tietenkin alimaisena kassissa työvaatteiden ja eväiden alla.

Kun olin viimein saanut maskin kasvoille, menin sisään. Siinä vaiheessa huomasin, että perässäni kauppaan asteli kolme henkilöä ilman maskeja. Ajattelin, että ehkä minä olin edellä kulkiessani peittänyt kyltin, ja siksi he eivät olleet sitä huomanneet, ja siten on tavallaan minun vika, että heillä ei ole maskia. Niinpä huomautin asiasta. Sanoin että ovessa on kyltti, missä sanotaan että täällä täytyy käyttää maskia.

Samalla, kun sen sanoin, huomasin kenelle puhuin: Lauri Tähkälle. Lauri Tähkähän se siinä oli seurueineen, kaikki ilman maskeja. Tähkän vastaus oli yllättävä. Hän sanoi, että THL ei ole määrännyt maskipakkoa, niinpä hän ei maskia käytä, ja että ”kyllä näillekin varmasti raha kelpaa”.

Hyvä että en purskahtanut itkuun. Vielä piipitin, että en minäkään näistä pidä, maskit aiheuttavat minulle atoopikkona ihottumaa kasvoihin, mutta pidän silti.

Olen suuri Lauri Tähkä fani. Käynyt monta kertaa hänen konserteissaan, kaiketi kolme kertaa Savoy-teatterissa, ostanut Lauri Tähkä signeeraamat pikkuhousut tuliaiseksi Arjalle. Hänen lavasesiintymisensä on energinen, ja onhan häntä kuuntelemisen lisäksi myös erittäin kiva katsoa. Komea mies.

Olen saanut – tai omassa päässäni luonut – hänestä mielikuvan kivana, reiluna ja rehtinä tyyppinä. Nyt hän oli siinä edessäni lähempänä kuin turvaetäisyydet sallivat samalla kynttilähyllyllä, ja hän oli arrogantti, itsekäs ja ylimielinen, muista piittaamaton, röyhkeä. Ja komea.

Voihan olla, että hänellä oli huono päivä. Ehkä uusien biisien tekeminen ei ollut mennyt ihan vihkoon tai muuta. Silti sitä ajattelee, että erityisesti julkisuuden ihmiset olisivat tarkkoja siitä, minkälaisen mielikuvan itsestään kaupungilla kulkiessaan antavat. Ja maskittomuus – silloin kun niiden käyttöön oikein erikseen käsketään – on julkeaa ja osoittaa kylmää piittaamattomuutta muista, eikä rakenna positiivista mielikuvaa.

Kyllä harmitti. Harmitti se, että olin ylipäätään huomauttanut maskittomuudesta. En varmasti olisi sitä tehnyt, ellei minulla olisi ollut epäilys siitä, että olen itse ollut syypää siihen tukkimalla näkyvyyden kylttiin. Ja toiseksi harmitti se, että mielikuva idolistani ropisi. En tiedä, kumpi enemmän ja mitä muuta, mutta olin vähän upset koko illan.

Mutta nyt on hyvät kynttilät, niin Lauri Tähkällä kuin mrs Middleagella. Saapi joulu ja hyvä mieli tulla.

Että minä olen motkottanut Lauri Tähkälle, ihan kuin jollekin pahaiselle kakaralle! Onpa tosi kukkahattutäti olo. Seuraavaksi varmasti törmään itseensä Sauli Niinistöön ja rupean häntä ojentamaan jostakin.

Kotona pohdin että olisi kyllä pitänyt pyytää nimmari siihen omaan maskiin muistoksi tästä episodista. Tai kynttilään! Toisaalta sitten en raaskisi polttaa sitä ikinä.

Normaali

4 kommenttia artikkeliin ”Lauri Tähkän kanssa kynttiläostoksilla

 1. Sari sanoo:

  Hei!

  Ikävää jos koet että maskiton ihminen on ”arrogantti, itsekäs ja ylimielinen, muista piittaamaton ja röyhkeä”, tai toimintansa julkeaa ja osoittaisi kylmää piittaamattomuutta. Näinhän ei toki ole.

  Oikeassahan Tähkä on, meillä ei ole maskipakkoa, ja kukin punnitsee toistaiseksi asian omalla kohdallaan kuten parhaaksi näkee. Julkisuudesta tuttu henkilö on tavallinen talliainen siinä missä me muutkin, ihminen jolla on vapaus elää tässä maailmassa omana itsenään ja oikeus mielipiteisiinsä täysin riippumatta siitä pitääkö yleisö niistä vai ei, tai horjuttavatko ne jonkun mielikuvaa hänestä.

  Itse pidän varsin erikoisena ja huolestuttavanakin tätä uutta ilmiötä, että yrittäjä katsoo oikeudekseen käskeä asiakkaitaan maskia käyttämään. Toiveita sopii toki esittää, käskyjä ei.
  Mikäli maskiasia yleisemmin kiinnostaa, suosittelen lämpimästi tutustumaan tutkimustietoon, jota on saatavilla useiden vuosikymmenien ajalta. Se ei juuri tue ajatusta maskinkäytön hyödystä epidemioiden hallinnassa.
  Mukavaa talven tuloa sinulle!

  Yt. Sari, itsekin maskiton

 2. muuttolintu sanoo:

  Tuli mieleen vanha muisto. Olin ensimmäistä päivää töissä hedelmä- ja vihanneskojulla ja opettelin juuri hommaa työkaverin opastuksella. Hän lähti hakemaan meille kahvia ja asiakkaaksi tuli joku mies ja alkoi lappoa pussiin omenoita. Sanoi, ystävällisesti kyllä, mutta uuden työni tuomalla parin tunnin ikäisellä auktoriteetilla, että älkää laittako niitä erilaisia omenoita samaan pussiin, ne on punnittava erikseen. Mies hölmistyi ja alkoi ottaa omenoita pussista pois ja ojenteli minulle niitä punnittavaksi nihkeän hiljaisuuden vallitessa ja minulle alkoi pikkuhiljaa valjeta, että ne ovatkin kaikki saman hintaisia kilolta. En häkellyksissäni sanonut mitään, mutta nolotti toki kyllä. Kun asiakas oli maksanut mutkikkaat ostoksensa, työparini tulikin kahvien kanssa, tervehti asiakastani iloisesti hymyillen ja kertoi minulle myöhemmin, että hän on eräs tunnettu näyttelijä (jota en ollut aurinkolaseistaan ja omasta häkellyksestäni johtuen tunnistanut, mutta tiesin kyllä hyvin ja tykkäsinkin kovasti) ja käy usein toripäivänä ostamassa kojuista jotakin.
  No, näitä sattuu……….!

 3. Hei Mrs Middleage,
  yleensä vain nautiskelen kirjoitustaitosi tuloksista, mutta nyt haluan kommentoida. Olen kanssasi samaa mieltä siitä, että maskittomuus tuollaisessa tilanteessa osoittaa piittaamattomuutta (jos ei taustalla ole jokin maskin käyttöä estävä sairaus).
  Minusta yrittäjällä on oikeus määrittää, kuinka hänen liikkeessään toimitaan. Asiakas voi puolestaan päättää haluaako mennä kyseiseen liikkeeseen.
  Olen myös käsittänyt, että hiljalleen karttuva tutkimustieto tukee arkielämän havaintoa, että tottakai maski vähentää pisaroiden leviämistä ympäristöön kantajansa yskiessä, aivastaessa, puhuessa…
  Hyvää viikonloppua ja terveyttä!
  P.S. Toksinen lesbous -postauksesi on raikas tuulahdus nykyisessä mediamaailmassa. 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s