Toksinen lesbous

Tunnen itseni niin vanhaksi, koska nykyisin ärsyynnyn jopa Hesarin jutuista. Ärsyyntyminen mielestäni indikoi että olen ajatusmaailmaltani vanhanaikainen tai etten ainakaan enää ymmärrä kaikkea uutta.

Tällä kertaa hermostuin kulttuurisivujen Tuuve Aron haastattelusta. Jutun kliimaksi löytyy lopusta, missä Aro määrittelee ”heterouteen vangittujen kauhun”. Mielestäni Aro edustaa toksista lesboutta, joka tuomitsee heterouden, eikä näe malkaa omassa silmässään.

En usko että mikään seksuaalinen suuntaus suojaa ihmistä toisen alistamiselta ja vallankäytöltä. Uskon, että myös lesbosuhteissa voi olla vallankäyttöä, alisteisuutta ja epätasa-arvoa. Ovatko lesbosuhteet aina tasa-arvoisia? Eikö niissäkin voi olla esimerkiksi taloudellisista syistä johtuvaa epätasa-arvoa ja alisteisuutta? Eikö lesbosuhteessa voi ajautua tilanteeseen, missä on riippuvainen toisesta, tai jaetaanko lesbosuhteessa kotityöt aina tasa-arvoisesti?

Aron näkemys siitä että heterot kasvattaisivat poikansa toksiseen maskuliinisuuteen, kovuuteen ja voiman ihannointiin on ahdasmielinen ja kategorisoiva. Lapset – kaikkien lapset – pitää kasvattaa siten että heille kasvaa terve itsetunto ja empatia muita kohtaan. Heitä pitää kannustaa löytämään omat vahvuudet, ne ovat jokaisella omat. Lapsia ei myöskään pidä syyllistää siitä, minkälaisia he haluavat olla.

Aron heterouteen vangitut naiset eivät ole toisiaan kohtaan kannustavia ja solidaarisia. Ovatko lesbot aina sitä? Kannustavatko he toisia naisia aina, esimerkiksi silloin jos poliittinen näkemys on eri kuin oma?

Mielestäni me naiset osoitimme keväällä suurta kannustusta hallitusviisikkoa kohtaan yli puoluerajojen, tai viimeksi pääministeri Marinia kohtaan rintalasta-kohun aikana #imwithsanna. Kampanjoihin osallistuneiden seksuaalisesta suuntauksesta en ole tietoinen.

Jopa heteroiden osoittaman suvaitsevaisuuden muita seksuaalisuuden suuntauksia kohtaan Aro tuomitsee vallankäytöksi: ”heterot pyrkivät ottamaan homouden suvaitsevaisuudella haltuun”.

Nyt kysyisinkin, miten meidän heteroiden pitäisi olla, mikälaisia me saamme olla, että kelpaamme? Jos suvaitsemme, osoitamme vallankäyttöä ja yritystä ottaa haltuun, jos emme suvaitse, se on vielä pahempi. Siihen ei jää tonttia ollenkaan. Ei voi suvaita, eikä olla suvaitsematta. Miten meidän tulee olla?

Meitä heteroita on monenlaisia ja monella tapaa ajattelevia, monin eri tavoin ja periaattein lapsia kasvattavia, monin eri tavoin eläviä. Meidän heteroiden parisuhteet ovat erilaisia. Koska me ihmiset – heterot, lesbot, kaikki – olemme erilaisia, sille ei voi mitään. Meistä ei voi tulla samanlaisia, eikä onneksi tarvitsekaan.

Joukossa on aina alfauroksia – ja sellainenkin pitää saada olla tuntematta syyllisyyttä – ja herkkiä runopoikia, pinkkejä pikkuprinsessoja ja ronjaryövärintyttäriä, äidillisiä naisia, uranaisia, naisia jotka haluavat lapsia, naisia jotka eivät halua lapsia, miehiä jotka virkkavat ja miehiä jotka metsästävät, ja naisia jotka metsästävät, ja toisia jotka virkkaavat. Kaikenlaisia. He voivat keskenään muodostaa parisuhteita ja perheitä, ja tulla onnellisiksi tai joskus onnettomiksi. Mutta kukin tekee sen tavallaan ja vastaa omasta onnellisuudestaan.

Koen Tuuve Aron edustavan toksista lesboutta. Toksisuutta on kaikissa ja kaikkialla. Koskaan ja missään se ei ole hyvä asia. Se ei rakenna solidaarisuutta, empatiaa ja ymmärrystä. Se rakentaa vihaa ja kasvattaa rajoja ihmisten välille.

Mikään seksuaalinen suuntautuminen, mikään uskonto, aate tai poliittinen suuntaus ei ole suojassa toksisuudelta. Mutta kaikkia niitä voi myös harjoittaa ja olla ilman toksisuutta.

Kohti toksisuudesta vapaata maailmaa!

Normaali

2 kommenttia artikkeliin ”Toksinen lesbous

  1. Sirpa Liisa Hast sanoo:

    Kiitos! Tällaisia ajatuksia minullakin viime aikoina usein pyörinyt mielessä. Mistä nämä syyllistämisen ja vihamielisyyden puheet oikein kumpuavat? Elämä ei toki aina ole oikeudenmukaista, ihmiset suvaitsevaisia, mutta negatiivinen asenne ei auta, jos pyrkii vaikuttamaan asiaintilaan.

  2. Anteeksi mutta tällä tavoin ei voi käyttää termiä, joka kuvaa patriarkaatin kielteisiä vaikutuksia – siitä nimittäin toksinen maskuliinisuus on saanut alkunsa. Kun nimität toksiseksi vähemmistöön kuulumisen tapaa, on se miltei sama kuin puhuisit valkoisten kohtaamasta rasismista.

    Tuuve Aron kirja on sitä paitsi hyvin pitkälti satiiria. Jos arvioi kriittisesti valtaväestöä, ei se ole automaattisesti ”heterovihamielistä”. Pitäisi katsoa vähän kauempaa ja todeta, minkälaiset valtasuhteet yhteiskunnassa vallitsevat, mikä tai kuka on normi ja mikä marginaalista, jopa torjuttua.

    Aro kuvaa heteronormatiivisuuden pakkopaitaa, joka vahingoittaa myös heteroita. Hän ei ”tuomitse heteroita” tuodessaan esiin, että yhteiskunnassa on faktisesti todella paljon sukupuolinormatiivisuutta – myös kasvatuksessa. Eivät toki kaikki edistä sitä, mutta yhä monet.

    On haitallista, että viljelet tällaisia termejä kevyesti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s