Herra ja rouva Huuhaa

Eipä siitä nyt ole niin monta vuosikymmentä, kun neuvostopropaganda huvitti. Ihmetytti, miten he siellä voivat siihen höttöön uskoa, kun todellisuus niin selvästi kertoi eri tarinaa.

Tai kun on katsonut natsi-Saksasta kertovia dokumentteja, miten kokonainen kansakunta on saatu uskomaan, että etniseen syntyperään perustuva kansanmurha on ihan ok. Entisenä mainonnansuunnittelija olen ollut vaikuttunut natsi-Saksan designista. Siinä on ollut todella hyvä graafiset suunnittelijat asialla. Erittäin yhtenäinen brändi.

Nyt luen samanlaisin kauhunsekaisin tuntein uutisia Amerikasta. Jotkut uskovat siellä tosissaan, että ääntenlaskua on sorkittu ja Biden vie Amerikan totalitaariseen sosialismiin.

Entäpä täällä meillä? Se on jo täällä meilläkin – huuhaa – osa ei usko rokotteiden tehoon ja epäilee 5G verkkoa koronaviruksen levittämisestä, ei usko että maskit voisivat auttaa viruksen leviämisen ehkäisemisessä. Sen sijaan uskovat että syvään hengittämisellä ja terveillä elämäntavoilla voidaan estää korona.

Tänään (26.11.20) Hesarissa oli juttu kiinalaisesta Helsinki Times -lehdestä, joka välittää Kiinasta peräisin olevaa propagandaa Suomessa. Samassa lehdessä oli myös artikkeli väärää koronainformaatiota levittävästä kampanjasta täällä Suomessa. Meihin yritetään vaikuttaa monin tavoin ja monelta taholta. Välillä ihmetyttää miksi, kenen intressi on levittää disinformaatiota?

On pelottavaa, miten suojattomia olemme propagandalta. Ainoastaan koulutus ja sivistys voivat sitä ehkäistä. Monet eivät seuraa lainkaan ns. perinteistä mediaa, sanomalehtiä ja uutisia televisiosta. He ovat pelkän sosiaalisen median varassa, ja siellä kuka tahansa voi sanoa mitä tahansa.

Vuosi sitten innostuin seuraamaan YouTubessa erästä hyvinvointivalmentajaa. Mies oli komea, lihaksikas partajeesus. Karismaattinen, puoleensavetävä. Puhui ihan järkevältä kuulostavia asioita, antoi vinkkejä. Kunnes jutut alkoivat mennä överiksi. Tuli tarinaa rokotevastaisuudesta ja 5g:stä. Lopetin seuraamisen.

On edesvastuutonta välittää informaatioita, jolla voi olla ihmisen terveydelle oikeasti vaarallisia seuraamuksia. En voi käsittää heitä, jotka eivät luota tieteeseen ja asiantuntijoihin, uskovat mieluummin näihin tee-se-itse poppamiehiin ja -naisiin.

Mistä tieteenvastaisuus (=järjenvastaisuus) kumpuaa? Onko se vain mukavampaa ja älyllisesti helpompaa ajatella että kaikki on omissa käsissä, kunhan tässä vain hengittelen syvään ja imeskelen parapähkinää niin kaikki menee ihan hyvin.

Onhan se tuskaista tunnustaa, että me ihmiset, vaikka niin viisaita olemmekin, emme ole kyenneet kaikkia maailman ongelmia ratkaisemaan tieteen keinoin, vielä. On raskasta opiskella lainarahalla vuosikausia, päntätä pienellä präntättyjä kirjoja yliopistossa, ja päätyä sitten tylsänkuuloiseksi asiantuntijaksi televisioon kertomaan ikäviä tosiasioita, kun kansa buuaa taustalla eikä usko tosiasioita, jos vaihtoehtoisesti voi lukea pari jänskää Qanon artikkelia, alkaa tee-se-itse guruksi ja saada youtubeen miljoona seuraajaa, jotka lähettävät sinulle sydämiä ja pusuemojeita. Joille sinä olet valkoiseen t-paitaan pukeutuva salaliitoilta ja viiruksilta pelastava ritari (ennen ritari saapui valkoisella ratsulla, nyt riittää valkoinen t-paita). Kyllä tutkijatiedemies on aika harmaa ilmestys siinä rinnalla. Nyt tarvittaisiin sinne someen joku sexy, viisas tiedemies. Vähän niin kuin oli nämä kolme komeaa tenoria, jotka saivat kaikki naiset kuuntelemaan klassista.

Minulta on kuollut yksi ystävä rintasyöpään, koska hän halusi kokeilla ensin kaikki vaihtoehtoiset hoitotavat, kävi Tanskassa saamassa ”hoitoa”, söi elävää ravintoa, joogasi. Hän olisi ehkä selvinnyt, jos olisi aloittanut lääketieteellisen hoidon ajoissa. Ainakin tervehtymiseen olisi ollut mahdollisuus.

Loppuun vielä tiedoksi, että en vastusta joogaa, olen harrastanut aikoinaan astangaa, hatha-joogaa, yin-joogaa, nyt on kokeilussa kundaliinijooga. En vastusta terveellistä ruokaa. Olen sekasyöjä. Juon tyrnimehua, ja granaattiomenamehua, nyt on kokeilussa komputsa. Olen käyttänyt Bachin kukkatippoja saadakseni mieltäni ja mielentilojani hallintaan, ja saanutkin niistä apua. Olen tutkinut astrologisia karttoja. Minä uskon ”kaiken näkyvän ja näkymättömän Luojaan” kuten Nikean uskontunnustuksessa sanotaan. Mutta se on uskoa. Uskomus on eri asia kuin tieto, tietoa edustaa tiede. Minä luotan tieteeseen.

Tiede ei ole valmis, se ei ole sitä koskaan, koska tieteen tarkoitus on kehittyä, tietää enemmän. Ilman tiedettä meillä ei olisi antibiootteja, penisiliiniä, sähköä, valoa, lämmintä vettä ei tulisi hanasta, ei olisi tietokonetta ja älypuhelinta, sitä somea ja youtubea, eikä lentokone veisi meitä joogaretriitille Intiaan tai laiva toisi parapähkinää ja avokadoa Etelä-Amerikasta.

Toivon, että Suomi panostaa koulutukseen ja sivistykseen. Pitää huolta siitä, että myös tulevaisuudessa kaikki lapset saavat hyvää opetusta. Että jokaisella on mahdollisuus opiskella korkeakoulussa ja yliopistossa. Ja toivon, että se olisi nuorista kiinnostavampi vaihtoehto kuin alkaa sometähdeksi levittämään huuhaaoppeja. Että tiede, sivistys ja äly olisivat seksikästä ja puoleensavetävää. Että emme enää eläisi tällä pimeällä keskiajalla päivääkään.

Sinä, joka olet erimieltä kanssani, sinulta haluaisin kysyä, miksi? Ja ennen kaikkea toivoisin, että kysyisit sitä itseltäsi.

Normaali

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s