Mysteeripilleri

Viime viikkoina allergia on aiheuttanut pitkästä aikaa harmia. Minulla on diagnosoitu formaldehydiallergia. Sitä on teknokemian tuotteissa, pesuaineissa ja kosmetiikassa. Olen oppinut sitä varomaan melko hyvin, mutta nyt on tapahtunut pari stiplua.

Lumenen tuotteet eivät sisällä formaldyhydiä tai sen vapauttajia. Mutta tuotenäytteet ilmeisesti sisältävät! Sain kaupasta muiden ostosten lomassa tuotenäytteitä, ja kokeilin niitä. Seuraavana päivänä naama oli väriltään kun joulupukin paita, ja kasvoja kuumotti ja poltti.

Formaldehydiallergia on ns. viivästynyt kosketusihottuma. Reaktio tulee aina jälkijunassa. Siksi sen ymmärtäminen, mikä reaktion on aiheuttanut, on joskus hankalaa.

Loppuvuotena olen saanut kolme reaktiota. Tämän tuotenäytteiden aiheuttaman reaktion lisäksi kerran lakanoista. Olin vienyt ne laiskuuttani pesulaan. Oman pussilakanan ja tyynyliinan olin pessyt itse, mutta aluslakana oli ollut pesulassa. Ne tulevat sieltä niin ihanan sileinä! Kutinahan siitä tuli.

Viimeisin reaktio oli pahin, ja kaiken lisäksi en tiedä, mikä sen aiheutti. Käsiin nousi rakkuloita, ne punoittivat ja kutisivat kyynärtaipeisiin asti. Ikään kuin minulla olisi ollut pitkävartiset allergiahanskat käsissä. Se oli sietämätöntä.

Poika oli etäkoulussa omassa huoneessaan, mies työpalaverissa teamsissa omassa työhuoneessaan. En viitsinyt mennä häiritsemään. Huuhdoin käsiä lavuaarissa, peitin ne runsaalla kortisonivoidekerroksella. Hädissäni kaivoin esiin pillerirasian. Minulla ei ole mitään säännöllistä lääkitystä, mutta muistin jemmanneeni käsilaukkun pillerirasiaan muutaman kortisonipillerin hätävaraksi. Sain niitä silloin kun formaldehydiallergiaa ei vielä oltu diagnosoitu, ja kortisoinipillerillä sain ihon rauhoittumaan.

Pillerirasiassa olikin neljä pilleriä: kaksi litteää, kaksi paksumpaa. Öööh, kumpi on kortisoni, ja mikä ihme on se toinen? Otin paksumman pillerin, koska ajattelin että se on paksumpi, joten siinä täytyy olla enemmän lääkettä, mitä lääkettä sitten onkin. Eräänlaista naisen logiikkaa.

Ja kääriydyin peiton sisään. Laukun pakkasin valmiiksi sitä varten, jos pitää lähteä lääkäriin. Laitoin sinne ne lääkkeet, mitä olin ottanut eli voiteen ja pillerirasian mystisine pillereineen, siltä varalta että lääkärille pitää tehdä selkoa lääkityksestä. Reaktio helpotti, rauhoituin, nukahdin.

Jälkeen päin kun asiaa ajattelin, luulen että kortisonipillerit olivat niitä littaisia, joita en ottanut. Mutta mikä lääke se paksu sitten oli? Pääasia tietenkin että kutina lakkasi, rakot laskivat, olo helpottui. Olisiko se joku kipulääke, mitä joskus olen saanut selkäkipuun, tai jotakin mitä olen saanut viime keväisen leikkauksen jälkihoitoon? Ei mitään käsitystä.

Mysteeri oli sekä vaiva, että lääkitys. Hyvin kyllä nukutti.

En vieläkään tiedä, mikä käsi-ihottuman aiheutti. Kädet ovat kyllä olleet kovilla tänä syksynä. Kämmenessä on haavaumia, jotka eivät ole parantuneet. Käsidesi ei tee ekseemalle hyvää. Olenkin nyt luopunut käsidesistä kokonaan. Pidän kaupassa ja töissä rautakaupan hanskoja, joiden sisällä on puuvillahanskat.

Allergian takia en voi käyttää myöskään yleisten vessojen käsisaippuaa. Kaikella todennäköisyydellä niissä on formaldehydiä tai sen vapauttajia säilöntäaineena.

Asian tiimoilta sattui jännä juttu. Luin vanhaa Eevaa, ja siinä oli artikkeli Saaren taika -nimisestä merkistä, joka valmistaa allergikoille sopivaa suolasaippuaa ja shea-voidetta. Ajattelin, että noita pitäisi kyllä kokeilla. Kummitädillä, jolla myös oli paha allergia, valmisti itse voidetta mehiläisvahasta. Hän opetti minullekin voiteen teon, ja jossain minulla on tallessa se resepti. Saaren taika -firman voide vaikutti vähän samantapaiselta.

Mutta se jännä juttu. Luin siis artikkelin lehdestä. En puhunut siitä kenellekään. En googlannut Saaren taikaa. Vain ajattelin. Seuraavana päivänä Instagram-tilini feedissä oli Saaren taika -mainos. Miten se on mahdollista? Osaavatko algorytmit jo lukea ajatuksiammekin?

Normaali

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s