Miesten vaihdevuosihäpeä

Kotiliedessä oli viime vuoden (2020) loppupuolella vaihdevuosiaiheinen teemanumero. Pari kommenttia jäi askarruttamaan. Eräs mies kuvaili vaihdevuosi-ikäisen vaimonsa kanssa elämistä kulkemiseksi miinakentällä, ja toinen kertoi, miten oli tuntunut ikävältä, kun pöytäseurueessa eräs nainen oli maininnut vaihdevuosioireet, että miten sillä tavoin toi oman vanhenemisensa esille, noloa. Jäin näitä pohtimaan.

Mielessä on kypsynyt teoria sille, miksi vaihdevuodet on vaiettu asia. Se ei ole ehkä koko syy, mutta osa siitä. Vaikeneminen johtuu miehistä. Vaihdevuosi-ikäinen nainen on häpeä puolisolle.

Onko niin että vaihdevuosi-ikäinen nainen, nainen joka on menettänyt sukukypsyytensä, ehkä -halunsakin siinä samalla, on miehelle nolo asia? Hän häpeää naistaan. Mies ajattelee alitajuntaisesti että toisten miesten silmissä – kaikkien miesten silmissä – oma vaimo on menettänyt haluttavuutensa. Nainen on nolo. Joutaa siis vaihtoon niin kuin vanha auto.

Vaikka vaihdevuodet, ikääntyminen, rupsahtaminen ja harmaantuminen eivät olisi naiselle itselleen ongelma, on hänen miehen egon takia yritettävä näyttää nuoremmalta. Näinkö tämä on? Voisiko tässä olla perää?

Minä olen varmasti supernolo omalle miehelleni, kun mennä kaakatan menemään oireistani höpöttäen, viuhkaani viuhtoen. Ei ole tullut mieleenkään hävetä, tai varsinkaan että se olisi muiden mielestä häpeällistä. Päin vastoin. Olen puhunut asiasta avoimesti myös teini-ikäiselle pojalleni. Äiti on masentuntu/äkkipikainen/ huonosti nukkunut koska vaihdevuodet. Töissä olen puhunut asiasta avoimesti. Myös esimiehelleni, joka on 63-vuotias mies. Oletan että vaihdevuodet eivät ole hänelle tuntematon käsite, onhan hänellä vaimo kotona.

Samaisessa lehdessä haastateltiin tamperelaista gynekologia, joka oli ehdottanut neuvola-tyypistä vastaanottoa vaihdevuosia lähestyville naisille. Idea ei ollut saanut kannatusta, mutta minä kannatan! Moni outo vaiva saa selityksensä vaihdevuosista. Silti lääkärit eivät vastaanotolla osaa välttämättä yhdistää oireita niiden syntyperään. Tulee turhia lääkärissäkäyntejä, turhia lääkekokeiluja, yhteiskunnan varoja tuhlaantuu.

Ainoa ongelma on, että moni, jolla vaihdevuodet eivät vielä ole alkaneet, ei niihin usko ennen kuin oireet ilmaantuvat. Ihminen kuvittelee ettei tämä koske minua. Ainoana ihmisenä maailmassa minun vyötäröni ei paksuunnu, huulet ohennu, limakalvot kuivu, yöunet mene pilalle, ei, minulle ei tule hikikohtauksia, ei niveliä kolota, ei minulle. Niinpä etukäteisneuvolan opastukset valuisivat kuin vesi hanhen selästä. Mutta voisihan siitä ehkä joku muistijälki jäädä. Että sitten asian ajankohtaistuessa osaisi päätellä että onkohan tämä nyt sitä?

Vähän niin kuin supistusten alkaessa ensimmäistä kertaa. Vatsa oli iso kuin jumppapallo, yhdeksän kuukautta oli kulunut, silti sitä mietti että hmnnn… voisikohan tämä nyt olla niitä, mitä ne oli… supistuksia.

Vissiin viimeinen ajatus tulee olemaan että mitenkähän on, onkohan tämä nyt sitten sitä kuolemista.

Normaali

Yksi kommentti artikkeliin ”Miesten vaihdevuosihäpeä

  1. P sanoo:

    Minulla on sellainen käsitys, että myös miehillä on vaihdevuodet. Ei ehkä yhtä selkeästi ja nopeasti näkyvät kuin naisilla. Hiukset rupeavat lähtemään tai harmaantumaan, iho rypistyy, pissakaari heikkenee, alkaa äksyilyttää.. (tarkkailkaa huviksenne 50-70 v miesten käytöstä kaupassa). Luulen, että miehet eivät oikeasti niinkään häpeä vaimojensa vaan omaa ikääntymistään. Olisi helpompi lakaista koko asia maton alle, jos koko asiasta ei puhuttaisi. En usko, että jotkut miehet ’vaihtavat nuorempaan’ vaimonsa vuoksi, vaan siksi, että uskovat siten löytävänsä uuden nuoruuden itselleen. Jossain vaiheessa miehetkin rupeavat näyttämään joko Urho Kekkoselta tai Pertti Arajärveltä. Ja hyvä niin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s