Koronavuosi

Kohtahan tässä voisi viettää eräänlaista koronavuosipäivää. Wuhanilaiset ovat jo omansa viettäneet, eivät tainneet juhlia. Oma vuosipäivä olisi 13.3. Se oli viime vuonna perjantai. Läksin kaupungista, totesin että tämä oli nyt tällä kertaa tässä, omat työt loppuivat. Parin päivän päästä mies, poika ja kissa seurasivat perässä. Kevät ja kesä kului maaseudun rauhassa aika lailla eristyksissä. Aika pysähtyi.

Pojan kanssa vitsailtiin että pitäisikö tehdä vuosipäivän kunniaksi jonkinlainen koronakakku, ja ohjelmana voisi olla koronatietovisa. Hienointa olisi, jos juhlapäivää voisi juhlistaa rokotteella, mutta todennäköistä on, että riskiryhmään kuulumattomina emme ole saamassa rokotetta lähikuukausina. Nyt en ole edes seurannut tilannetta, onko uusin tieto peräti että menisi syksyyn asti, tiedä häntä, mutta piikki otetaan, heti kun annetaan.

Kovin montaa koronaan sairastunutta en tunne. Siskontyttö sai taudin keväällä töistä, työskentelee sairaalassa, ja heidän perheensä oli sairaana ja karanteenissa. Käsitykseni on, että kaikki perheestä ei siltikään koronaa saanut, perheessä on kolme alakouluikäistä poikaa ja mies.

Työkuvioista tiedän kaksi tapausta. Yksi mies, alle 60-vuotta, normaalipainoinen, terveenoloinen, joutui teho-osastolle, oli siellä useamman viikon, hänen tilanteensa oli vakava. Selvisi onneksi. Sekin tapaus oli keväällä.

Yksi tuttu töistä sairasti koronan nyt syksyllä. Alle kolmekymppinen mies. Hänelle tauti ei ollut flunssaa kummempi. Oli saanut taudin tyttöystävältään.

Äskettäin kuulin että kaukainen sukulainen. Papan siskontyttö, seitsemänkymppinen, on kuollut koronaan. Hän asui Ruotsissa.

Keväällä olin koronan suhteen pelokkaampi. Katsoin päivittäin erityisuutiskatsauksia televisiosta, seurasin epidemian leviämistä, luin kaikki uutiset.

Nyt olen höllännyt. Esimerkiksi käsidesin käytössä. Oli pakko, kun oikean käden kämmeneen tuli haava, joka ei umpeutunut. Käsidesi avasi haavan aina uudelleen ja uudelleen. Siirryin käyttämään hanskoja. Rautakaupasta ostetut työhanskat, sisään pumpulihanskat. Ne on kätevä pestä käytön jälkeen.

Kasvomaskia olen tottunut käyttämään. Yksi paketti on eteisen pöydällä, toinen autossa, käsilaukussa kotelossa aina muutama, takin povitaskussa yksi varalla. Ei tulisi mieleenkään mennä kauppaan ilman maskia. Ylipäätänsä kaikki turha naaman hiplailu on loppunut. On oppinut varomaan mahdollisia pöpöjä käsissä.

Yksi skarppaamisen paikka kyllä on; työpaikan taukotila. Taukotila on samalla työtila. Jos työvuorossa on useampi, olemme usein kaikki siinä muutaman neliön tilassa, missä ei todellakaan voi pitää turvavälejä, toinen saattaa olla tietokoneella, toinen syö eväitään, ei ole aina maskia naamalla. Töissä on kyllä vaikea toisinaan pitää turvavälejä.

Elämän tapahtumaköyhyyteen on tottunut. En ole erityisemmin kaivannut edes kulttuuririentoihin. Toisaalta viime viikonloppuna matkan varrelle osui taidegalleria, missä oli vieläpä oikein hieno näyttely. Kylläpä tuntui taulujen katsominen virkistävältä! Kotona viihdyn tietokoneella suoratoistopalvelujen parissa, jos kaipaan aivolepoa. Olen kutonut paljon, kuunnellut podcasteja ja kirjoja. Tehnyt saunapuita. Kaikkinainen käsillätekeminen tuntuu yleisesti ottaen lisääntyneen. Monet leipovat. Käly on kuulemma dyykannut taloyhtiön roskiksesta kaksi nukketaloa, ja entisöi niitä. Kiva idea!

Ystävien kanssa olisi kiva istua pitkää iltaa. Sitä on vaikea korvata yhtään mitenkään. Yksittäisiä ystäviäni olen kutsunut satunnaisesti mökkikylään, ja se on ollut kyllä iso henkireikä. Ja erään ystävän kanssa käynyt hiihtämässä. Mutta istua pöydän ääressä pitkää iltaa pariskunnittain tai isommalla porukalla, sitä kaipaan.

Ohjattujen ryhmäliikuntatuntien loppuminen on harmittanut, mutta olen korvannut ne juoksulenkeillä tai hiihdolla, säätilan mukaan. Mutta ei se sama asia ole. Pilatestunnit ovat pitäneet selän kunnossa. Ei ole ollut pitkään aikaan selkäsärkyä. Nyt tunnit ovat loppuneet, enkä ole osannut/viitsinyt/jaksanut etsiä korvaavia harjoituksia netistä. Niinpä se on jäänyt, ja pelkään asian kostautuvan jossakin vaiheessa selkäsärkynä.

Eilen aamulla täytyi taas lähteä lenkille, koska hiihtokeleihin oli tullut parin päivän vesisateen jälkeen tauko.

Juoksentelin vajaan tunnin lenkin aamuhämärässä. Hivenen huvitti asukokonaisuuteni. Jalassa oli pojan vanhat lenkkarit, ne ovat minulle juuri sopivat, kun laittaa villaiset vaellussukat. Lenkkareihin olin tietenkin kiinnittänyt päkiän kohdille liukuestepiikkivyön mustan jään varalle. Housut, ne ovat kohta 18 vuotta vanhat. Ostin vuonna 2003, kun olin saapunut synnytyslaitokselta kotiin, ja vatsa ei ollut vielä normalisoitunut. Piti äkkiä saada jotkut kuorihousut, mitkä vetää jalkaan, kun lähtee vauvan kanssa ulos. Ostin Niken housut. Pian vatsa litistyi, ja housuista tuli ylisuuret. Mietin, heittäisinkö ne pois, mutta jostakin syystä jäivät kaappiin. Yllätysyllätys, nyt ne ovat minulle täysin passelit! On minulla sellaiset oikeat juoksuhousutkin, mutta ahdistavan kireät ja virtaviivaiset. Epämukavat. Mieluummin laitan vanhat kuorihousut.

Entäpä sitten juoksupaita. Jostakin syystä kaikki keinokuitumateriaali on alkanut tuntua kutittavalta ja epämukavalta. Niinpä juoksua varten joskus hankkimani välifleece ei tunnu hyvältä, sekin on liian kireä. Enkä pidä juoksupaidastakaan, siitä tekokuituisesta, jonka tehtävä olisi siirtää hiki pois iholta. Niinpä puen päälleni vanhan puuvillapaidan ja sen päälle v-kaula-aukkoisen bilepaidan! Se on musta neule, missä on kiiltäviä ”hopeahippuja”, huomasin sen toimivan mainiosti lenkkeilyssä tarvittavana välipaitana. Päässä on Lauri Tähkän keikalta ostamani Kuka-muu-muka -pipo, ja hihansuussa miehen poliisilaitokselta liikelahjaksi saama heijastinnauha, missä on teksti ”Poliisin vanha tuttu”.

Jos satutte törmäämään kuvatunlaiseen ilmestykseen, älkää peljästykö. Se olen vain minä lenkkivarusteissani, koronavuoden höperöittämänä.

Normaali

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s