Orjakauppaa

Kävin taas lempikaupassani, rautakaupassa. Olin lupautunut ostamaan läksiäislahjan eläköityvälle työkaverille, jonka harrastus on siirtolapuutarha. ”Pullorahoilla” eli laatikoihin, pusseihin ja nyssyköihin jemmattuja ihmisiltä jääneitä pulloja tai tiimin omia limu- ja energiajuomapulloja oli sen verran, että niillä rahoilla saatiin ostetuksi puutarhatarvikkeita. Nätit kukalliset hanskat, joissa kukkakuviointi ja kämmenselkä pukinnahkaa, ja pieni valkoinen hara ja istutuslapio.

Rautakauppa on minulle aina myös heräteostospaikka. Niin inspiroiva! Koskaan ei tiedä, mitä kaikkea rautakaupan valikoimista löytyy. Tällä kertaa ostin shortsit. Ihan huvitti. Nyt ostan jo vaatteenikin rautakaupasta! Kaiken lisäksi shortsit olivat miesten mallistosta. Nyt kun on muotia koohkata tasa-arvosta ja leimaamisesta, niin tässä olisi kyllä yksi aihe. Miksi ihmeessä oletetaan että vai mies tarvitsee puuhapaten työshortsit? Kyllä nainenkin tarvitsee!

Minä en lillukanvarsiin takertunut; ostin miesten shortsit. Pienin miesten koko vaikutti itselle sopivalta. Shortsit ovat farkkukangasta, mutta niissä on taskuja myös mustalla kankaalla. Taskuja ja lenksuja ja yksityiskohtia on paljon. Mielestäni minulla oli perusteltu syy shortsien ostoon. Aiemmin keväällä kadotin pihahommissa kännykän. Se oli tipahtanut tunkiolle. Nyt tämä ongelma on shortseilla eliminoitu. Niistä löytyy aivan varmasti läpällinen tasku, mistä kännykkä ei tipu.

Samalla reissulla poikkesin tienvarren patsaskauppaan. Siellä myydään erilaisia pihakoristeita. Julmetun kokoisia leijonia ja kaikkea mitä ihminen saattaa pihalleen haluta. Olen jo vuosia katsellut että patsaskaupan pihalla on yksi eriskummallinen pihapatsas: neekerityttö. Käytän tätä halventavaa nimitystä nyt, koska juuri se sana kuvaa patsasta parhaiten, tarkoitukseni ei ole loukata. Patsas näyttää pieneltä puuvillaplantaasin orjatytöltä. Patsas on maalattu, tytöllä on kirkkaanvihreä essu ja sininen paita, sukat makkaralla, hiukset kahdella saparolla ja toisessa kädessä hyppynaru, toinen käsi essun taskussa.

Surkea, hylätynoloinen orjatyttö on jo vuosikausia seisonut patsaskaupan pihalla tien varressa. Talvella lumisateessa, kesällä paahteessa. Lujaa tekoa se ainakin on, värit eivät ole haalistuneet laisinkaan. Minun on aina tehnyt mieli ostaa se. Pelastaa tyttö. Antaa sille koti kasvihuoneen nurkasta. Jospa se siellä viihtyisi.

Nyt pysähdyin kysymään hintaa. 200€. Vaikutti siltä että myyjä heitti hinnan hatusta. Sanoin että pitää vähän miettiä. Seuraavalla kerralla taidan tehdä ostotarjouksen omasta mielestäni oikealla hinnalla. Että orjakauppaa tekemään sitten päädyin! Shame on you, Minna!

Normaali

3 kommenttia artikkeliin ”Orjakauppaa

  1. Minna sanoo:

    Hei! Kuvailet mustaihoista tyttöpatsasta sanalla, jonka tiedät olevan loukkaavan mutta jonka kuitenkin kerrot olevan osuvimman sanan patsaalle. Minusta tuossa on jotain kummallista? Eli jos blogitekstiäsi lukisi suomalainen 15-vuotias mustaihoinen teinityttö, hänen on vain hyväksyttävä, että n-sana on paras ja tarkin mahdollinen sana orjuutetuista mustaihoisista ihmisista? Eli että n-sanalla on siis vielä vuonna 2021 varsin pätevä käyttöyhteys, kunhan vain sanoo, ettei tahdo sanaa käyttämällä ketään loukata? Tiedän olevani nyt kärkäs ja varmasti monen mielestä typerästä pikkuasiasta kommentoiva, mutta kun kaikissa muissakin yhteyksissä puhun lapselle, ettei hänestä saa kukaan käyttää tällaista ilmaisua, koska se hänestä tuntuu pahalta (koska joka kerta sanaa on käytetty verbaalisen väkivallan keinona lasta kohtaan), samaan aikaan kuitenkin minä valkoihoisena aikuisena voin ja saan lukea tekstejä, joissa sanaa käytetään – kunhan vain muistetaan kirjoittaa, että onhan se nyt halventava, mutta parempaa ilmaisua ei ole olemassakaan.

    • On olemassa paljon ihmisen persoonaa halventavia sanoja. Esimerkiksi: huora, porvari, persu, suvakki. Jos näistä aiheista tehdään patsas, olisi mielestäni väärin nimetä patsas toisin🤔. Voin olla väärässä.
      Orjat olivat neekereitä. Onneksi enää ei ole orjuutta eikä neekereitä.

    • En ymmärrä, miksi suomalaisen värillisen 15-vuotiaan pitäisi samaistua Afrikasta siepattuun plantaasiorjaan ihonvärinsä perusteella. Ei kai kantaväestöön kuuluva myöskään samaistu automaattisesti kaikkiin valkoihoisiin?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s