Viikonloppuna oli vierailupäivä armeijaan. Jos joskus eteesi tulee tällaiseen mahdollisuus, niin suosittelen. Oli varsin mielenkiintoinen ja avartava kokemus. Arvostus nousi huimasti! Päivä alkoi luennolla, missä kantahenkilökuntaan kuuluvat kertoivat armeijasta, eri koulutusvaihtoehdoista ja lopussa käsiteltiin lyhyesti jopa Ukrainan sotaa ja Suomen Nato-jäsenyyttä.
Pataljoonan komentaja, eversti näytti karttaa Euroopasta. Sen itäisellä reunalla ainoastaan Suomella, Puolalla ja Turkilla on oma, uskottavankokoinen armeijansa, joka pystyy puolustamaan omia rajojaan. Kaikki muut maat ovat riippuvaisia muiden avusta. Nykyisessä maailmanpoliittisessa tilanteessa on huojentavaa että Suomi on pitänyt kiinni omasta puolustuksestaan, vaikka on ollut aikoja ja tilanteita, missä asiaa on kritisoitu tai tarpeellisuutta epäilty.
Komentaja sanoi että armeijassa kaikella mitä tehdään on syy miksi se tehdään juuri niin kuin se tehdään. Kaikki tarpeeton ja turha on riisuttu pois. Kuulostaa hyvältä periaatteelta. Sopisi itse kullekin. Turhan ja tarpeettoman riisuminen elämästä pois.
Ihailen myös kielenkäyttöä. Siitäkin on riisuttu kaikki turha ja tarpeeton, sanotaan asiat jämptisti niin kuin ne on. Kaikki on suoraviivaista kuin päiväpeiton ruudut. Taidan olla armeijafani. Ehkä se johtuu siitä että olen itse niin rönsyilevä ja en-asiassa-pysyvä. Armeija olisi sitä mitä itse tarvitsisin.
Mutta minusta ei kyllä armeijaan olisi! Mieluummin synnytän ilman kivunlievitystä kymmenen lasta kun menen armeijaan! Muille sitä kyllä suosittelen. En kestäisi nukkua yhdentoista muun kanssa samassa tuvassa puolta vuotta tai jopa vuoden. Tuskin kestäisin viikkoakaan! Tai sitä, miten oma identiteetti otetaan pois, ei ole omia vaatteita tai tavaroita, mitään persoonallista ja omaa. Se ottaisi koville.
Mielenkiintoista seurata pojan armeijakokemusta. Hänellä on omat haasteensa, mutta toivon että kokemus kasvattaa itseluottamusta ja -tuntoa sekä pärjäämisen tunnetta. Silloin armeija on onnistunut.
Tutustumiskäynti laittoi myös pohtimaan menneitä. Minkälainen kokemus armeija onkaan mahtanut olla sodanjälkeiselle sukupolvelle, kun esimiesasemassa ovat olleet oikean sodan kokeneet, traumatisoituneet miehet?
Juttelin asiasta 90-vuotiaan sukulaismiehen kanssa. Hän kertoi, kuinka eräs esimies oli aina vuorossa ollessaan, noin kerran kuukaudessa, riisuttanut miehet alasti ja tutkineensa heidän sukupuolielimensä mahdollisten sukupuolitautien varalta. Kokemus oli kammottava nuorille, kokemattomille 19-vuotiaille. Eihän toimenpiteen oikeellisuutta ollut osannut kyseenalaistaa. Vasta myöhemmin sukulaismies oli ymmärtänyt että esimies oli homo ja siksi suoritti näitä itsekeksimiään tarkastuksia. Onneksi nyt ajat ja toimintatavat ovat toiset. Jo pelkästään sosiaalinen media luo painetta siihen että väärin ei voi toimia, siitä jää kiinni.
Seuraavana on vuorossa sotilasvala. Siihen päättyy kuusi viikkoa kestävä alokasaika. Sen jälkeen kouluttaudutaan omalle erikoisalalle. Sanoin pojalle että armeija on kuin auto. Toimiakseen kunnolla autossa pitää olla vaikka mitä osia. On moottori, kaasu, jarru, ratti, hätäjarru, taustapeili, valot, pissapojat, renkaat jne. Mitään ei voi ottaa pois ja kaikki ovat tärkeitä. Kaikki eivät voi olla moottoreita tai kaasuja, eikä myöskään ole hyvä jos jarruksi päätyy kaasu tai toisin päin. Jokaisella oma oma, tärkeä paikkansa kokonaisuuden kannalta. Siksi sillä miksi armeijassa kouluttautuu, ei ole väliä. Väliä on vain sillä että se vastaa omia taitoja. Että annetun tehtävän voi suorittaa hyvin. Niinhän se on elämässä ylipäätään. Jokaista tarvitaan johonkin.
Oli varmaan mielenkiintoista päästä katsomaan läheltä armeijan toimintaa. Itseä hiukan harmitti kun tyttärenpoika kävi juuri armeijan ja valatilaisuuteen olisi päässyt katsomaan, mutta matka olisi ollut niin pitkä ettemme menneet.
Meillä valatilaisuus on edessä helmikuussa. Muita tilaisuuksia siellä vierailuun ei taida ollakaan. Parin tunnin ajomatkan päässä on poika armeijassa, ei halunnut mennä ihan lähimpään mahdolliseen. Tarkoittaa kyllä sitten sitä että iltalomilla ei kotona ehdi käymään.
Meillä tyttären poika palveli 6 tunnin laivamatkan+tunnin bussimatkan päässä kotoa eli viikonloppulomalla ehti kotona olla aika lyhyen aikaa.
Voi ei! Onpa ollut aikamoinen kokemus.
Minua kiinnostaa lukijani ja mistä he ovat blogini pariin löytäneet. Mitä kautta sinä päädyit sivuilleni?
Kysyit mitä kautta tänne löysin. En oikein enää muista, oliskohan ollut jonkun muun blogin kautta.