Mies etsi kätköistään jotakin itselleen tärkeää ja löysi samalla pari minun kirjoittamaa lappusta. Ryppyiselle paperinpalaselle olen kirjoittanut 30. 3. 2009 näin: ”Minna R, sinun ei kannata lähteä matkoille. Pysy kotona. Muista tämä. Kaikella kunnioituksella, oma allekirjoitus.”
Muistan elävästi tuon tilanteen! Olimme perhelomalla Agadirissa Marokossa, poika oli 6-vuotias. Hotelliksi olimme valinneet hyvätasoisen all-inclusive paikan. Ajattelimme että se on helpointa lapsen kanssa. Ruokaa olisi tarjolla aina kun pikkuiselle tulee nälkä. Olimmeko peräti kaksi viikkoa, sitä en muista, mutta ikuisuudelta se tuntui! Hohhoijaa, ei mitään tekemistä. Päiväaktiviteetteihin kuului hyvännäköisen pojan vetämä joogantapainen jumppa altaan reunalla naisille. Miehille oli samanaikaisesti hyvännäköisen nuoren naisen johdolla dartsia. Hotellin käytävällä tuli säännöllisesti vastaan englantilaisnainen molemmissa käsissään drinkkilasit. Juomat sisältyivät hotellihintaan. Naisen olemus rähjääntyi päivien edetessä. Hotellin ulkopuolella ei ollut oikein mitään. Joku rantabulevardi, missä kävimme kävelyllä. Kovin kauaksi perheestä ei kannattanut livetä, muuten sai kintereilleen paikallisia miehiä ehdotuksineen. Kerran otimme taksin ja ajelimme läheiselle ostarille toteamaan että eipä siellä mitään meille ollut. Olin ikionnellinen, kun pääsin kotiin. Mitääntekemättömyys ja joutilaisuus sopivat erittäin huonosti minulle. Niinpä kirjoitin tuon lappusen lupaukseksi itselleni että lomamatkoille ei kannata lähteä. Sittemmin olen rajannut lomamatkan maksimipituudeksi kolme vuorokautta, niin kauan jaksan levätä.
Miehen arkistoista löytyi myös taidepostikortti. Mustavalkoisessa kuvassa nuori nainen on kuvattu takaa päin kädet ylhäällä yrittäen päästä ulos kaariholvista, mutta joku näkymätön estää häntä etenemästä. Kortin kuva kuvaa hyvin ahdistunutta tunnelmaa. Kortin tekstipuolelle olen kirjoittanut paksulla mustalla tussilla: ”Lauantaina 11.6.2005. Jos ikinä koskaan sanon lähteväni L:n kanssa kaksin Saarijärvelle, pyydän, että aikeeni evätään. Kaikki keinot ovat siinä sallittuja. Aikomus on huono, vaikka tarkoitus on hyvä. Voin mennä yksin tai perheen kera. Todistettavasti, oma allekirjoitus.”
Tämänkin tilanteen muistan. Olin ollut kaksivuotiaan kanssa kaksin vanhempieni luona Keski-Suomessa. Äidin Parkinson oli jo ollut diagnosoituna pari-kolme vuotta ja tauti näytti jo vaikuttavuutensa. Äitini ei jaksanut pienen pojan aiheuttamaa hälinää ja levottomuutta. Olin kuin kahden tulen välissä yrittäen pitää lasta häiritsemästä ja toisaalta auttaa omaa äitiäni. Eihän siitä mitään tullut. Jatkossa matkustin vanhempieni luokse yksin tai menimme sinne kaikki niin että mieheni keskittyi lapsiasiaan ja minä äitiini.
Vuotta aiemmin – 16.2.2004 – tilanne oli vielä ollut toinen. Olin silloin mummilassa pojan kanssa ja lähetin sieltä kortin miehelle Helsinkiin. Kortissa lukee: ”Terveisiä mummilasta! L:n mielestä mummilassa on paljon tavaroita. Niitä on kiva katsella. Tai sitten voi köllötellä oranssilla kukkatäkillä. Maito maistuu mummilassa yhtä hyvältä kuin kotona. Saarijärveksi äiti on äet. Sekös L:ää naurattaa. Terveisiä ja pusuja!” Kortin päiväys on myös isäni syntymäpäivä. Suvussa moni on syntynyt vesimiehen merkissä ja taisimmekin tuolloin viettää kaikille yhteistä vesimiesten syntymäpäivää. Minulla on jossakin kuva synttäreistä. Oli rattoisaa.
Mukava että tuollaiset lippulaput ovat tallessa. Ne vievät mukanaan muistoihin, jotka nyt tuntuvat tapahtuneen jossakin toisessa ajassa melkeinpä jollekin toiselle ihmiselle, niin kauan niistä on. Moni mainituista vesimiehistä jo kuollut. Eikä mummilaakaan enää ole. Tai on, mutta se on ehkä jonkun muun mummila, ja siellä tehdään joidenkin muiden muistoja. Omat uudet muistot syntyvät nyt täällä toisaalla.