Oltiin alkuvuodesta Pohjoisessa. Ennen paluumatkaa junalla päätettiin käydä syömässä vähän suolaista. Lumisen maiseman keskellä oli kivannäköinen vanha kahvilaksi muutettu talo. Sinne siis. Sisällä meitä odotti väsynyt kahvilanpitäjä oikea käsi paketissa. Rouva kertoi edellisen yön tapahtumista. Oli talvimyrsky, mutta koira tahtoi pihalle. Hän avasi koiralle oven, ja ovi läiskähti kiinni hänen kädelleen. Piti lähteä päivystykseen. Kahden ja puolen tunnin ajomatkan päähän. Pelkkine ajoineen viiden tunnin reissu, päälle jonotukset perillä. Sama matka kuin Helsingistä Tampereelle, tosin tie on huonompi, ei mikään monikaistainen moottoritie.
Suolaisen valinta oli meille varsin helppo, vaihtoehtoja oli verrattaen vähän. Käsi kipeänä rouva ei ollut pystynyt leipomuksia valmistamaan. Teki mieli sanoa, että laita nyt hyvä ihminen lappu luukulle ja mene nukkumaan.
Samalla reissulla tapasimme paikallisen onnellisen nuoren naisen, joka oli viimeisillään raskaana. Hän pohti, milloin pitäisi lähteä kohti Rovaniemeä. Matkaa synnyttämään oli samaiset kaksi ja puoli tuntia. Hän kertoi että monet hankkivat synnyttämistä varten air-bnb -asunnon. Muuttavat sinne asumaan ja odottamaan synnytyksen alkamista. Joka vuosi vähintään yksi vauva syntyy silti autoon. Mutta ei väliaikainen Rovaniemelle muuttokaan helppo ratkaisu ole. Menetkö sinne yksin odottelemaan jos miehellä on kotipaikkakunnalla työ, eikä pääse mukaan. Ja jos päätät että et muuta Rovaniemelle, minkälaisen autokuskiringin itsellesi järjestät mahdollista synnytyslaitoskyyditystä varten? Kuka on 24h/7vrk lähtövalmiina monen tunnin synnytysmatkalle, kun riskinä on että kuskin lisäksi voi joutua kätilön tehtäviin? Siinä kannattaa youtubista synnyttämisasiaa opiskella etukäteen.
Sellaisia haasteita Pohjoisessa. Mutta ei se ole helppoa täällä ruuhka-Suomessakaan. Appi joutui toissa viikolla sairaalaan. Ikää kohta 90-v ja nyt iski yhtä aikaa korona ja haimatulehdus. Viikon miestä pidettiin sairaalassa, mutta kun viikonloppu koitti, piuhat irroitettiin ja sorsa tyhjennettiin, laitettiin kotiin. Edes kengät eivät mahtuneet jalkaan. Lähiomaiset googlasivat tietoa taudin hoidosta ja muodostivat ympärivuorokautisen hoitoringin. Näin selvittiin viikonlopusta, maanantaina tuli taas lähtö lasarettiin.
Joka kerta kun ajaa ohi Meilahden sairaala-alueen, se on kasvanut. Uusi valkoinen pömpeli on ilmestynyt kuin korvasieni hakkuualueelle keväällä. Ja tien toiselle puolelle nousee lisää uusia sairaalarakennuksia. Sisällä taitaa kumista tyhjyys, kun hoitajia ja lääkäreitä ei riitä. Ei ainakaan suomea puhuvia ja ymmärtäviä. Välillä sitä huomaa miettivänsä, että onpa onnekasta sitten joskus 20-30 vuoden päästä, kun ollaan päästy eroon suurista ikäluokista, kun ne on kaikki hoidettu ja haudattu. Väkeä on paljonpaljon vähemmän. On varmaan lekoisat olot sairastella ja kuolla sitten. Riittää paikkoja ja hoitajia kun hoidettavia on vähän. Sairasta sarkasmia tai sarkasmia sairauksilla. Kannattaa yrittää pysyä terveenä.
Kuulun tuohon ”poistuvaan ikäluokkaan”, jonka on tarkkaan mietittävä, mistä asuinsijansa valitsee, jotta säällistä apua saisi terveysasioissa. Ei mikään helppo tehtävä🤔
On kyllä paikkakunnilla isoja eroja terveysasioiden hoidossa. Ihan hirvittää!
Tyttäreni asui pohjoisessa ja Rovaniemelle synnyttämään oli matkaa n. 150km. Juuri ja juuri ehti sairaalan ovesta sisälle kun jo poika syntyi.