blogipostaus

Käsityöt ja keskittyminen

Tämän päivän (ma 13.3.23) Hesarissa on juttu keskittymiskyvystä, miten voisimme sitä parantaa ja miten some-elämäntapa heikentää keskittymistaitoa.

Jutussa kerrottiin keinoja, miten keskittymiskykyä voi parantaa – kuten liikunta – mutta ei mainittu lainkaan käsitöitä! Mielestäni erittäin hyvä keino keskittymiskyvyn kehittämiseen. Olisi todella tärkeää että kouluissa panostettaisiin kädentaitoihin. Tuntuu miltei että kädet on kokonaan unohdettu! Se että oppii tekemään itse uutta, uusia taitoja, voisi antaa lapselle/nuorelle tarpeellisia onnistumisen kokemuksia. Nyt melkein sanoisin että liikunnan merkitystä on tässä mielessä pidetty esillä aina, ja lasten liikuntaharrastusten tärkeys tiedetään, mutta entäpä kädentaidot? Tekeminen?

Tästä tuore oma esimerkki viikonlopun kankaanpainantakurssilta. Päivän aikana en tuntenut väsymystä. Olin niin innoissani uuden oppimisesta ja tekemisestä, mutta voi hyvänen aika, mikä väsymys iskikään kotimatkalla. Tajusin, miten väsynyt olen. Jalkoja jomotti koko päivän seisominen. Työ vaati tarkkuutta ja keskittymistä. En muista, milloin olisin ollut yhtä väsynyt! Samaa sanoivat muut kurssilaiset, minua huomattavasti nuoremmat. Kysyin heiltä seuraavana päivänä, oliko edellisenä iltana väsyttänyt, ja kaikki sanoivat samaa.

Väsymyksestä huolimatta olo oli hyvä. Koko päivän oli keskitytty käsillä tekemiseen, kukaan ei vilkuillut kännykkää.

Nyt on kurssi ohi, kankaat painettu. Kurssilta jäi käteen uusi taito ja itsetekemä kankaanpainoseula. Voin jatkaa monogrammien painamista kotona itsenäisesti. Hyvästi LV, tästedes MM! Mielessä on kyllä jo myös seuraava, toisenlainen projekti. Vähän liian iso, jälleen kerran. Haukkaankohan liian ison palan? Mutta ryijynteko innosti, ja kellarissa on vanha sohva, jonka päällys on kulunut. Tekisi mieli tehdä sille ryijyverhoilu, sellainen slip-cover ryijystä. En tiedä, miten edetä? Jotenkin pitäisi suunnitella kuvio ja värit. Hirveä homma siinä tietenkin on. Mutta innostuneena siitä ei välitä. Taas on Pikku-Minna lähdössä ilman mitään käsitystä realisimista kohti uutta, liian isoa projektia!

Mielenkiintoinen viikko tulossa. Sukulaistyttö väittelee tohtoriksi. Ensimmäinen meidän suvusta, meidän geeneillä. Ollaan kaikki ihan innoissaan. Perjantaina on väitöstilaisuus ja karonkkajuhlat. Iltapuvulle tulee käyttöä. Ihanaa! Jännittävää! Inspiroivaa!

Inspiroivaa kevättalvista viikkoa jokaiselle! Kohti uusia kädentaitoseikkailuja,

Ps. Hesarissa oli myös matematiikanopettajani muistokirjoitus. Sitä lukiessa tuli mieleen, miten lähtemättömän vaikutelman opettajat oppilaihinsa jättävätkään. Opettajia kun tuijottaa tunnista toiseen vuodesta toiseen. Eleet, ilmeet, liikkeet, tyyli pukeutua ja puhua, kaikki tallentuvat nuoriin aivoihin pysyvästi.

Advertisement
Normaali

2 kommenttia artikkeliin ”Käsityöt ja keskittyminen

  1. N sanoo:

    Here, here! Taitoaineet kunniaan niin koulussa kuin vapaa-aikana. Aivot tarvitsevat monenlaisia virikkeitä, pelkkä suorittaminen lannistaa ja yksipuolistaa. Tekemällä saa paitsi iloa ja omaksuu taitoja, oppii myös tuntemaan itseään. Tärkeäitä kokemuksia vauvasta vaariin! Onnea tulevalle väittelijälle ja iloa yhteisestä juhlasta!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s