Ajattelin kirjoittaa muutaman rivin siitä, millaista on olla vieraana väitöstilaisuudessa ja karonkassa, kun nyt tällaisen ainutlaatuisen kokemuksen sain viime viikolla kokea. Oli mielenkiintoinen, mieliinpainuva, hieno päivä.
Ja pitkä! Itse väitöstilaisuus alkoi klo 12, miinus akateeminen vartti eli 12.15. Olin ajatellut etukäteen että en tule ymmärtämään hölkäsen pöläystä itse väittelykeskustelusta, käydäänhän se englanniksi ja lääketieteellinen termistö ei ole tuttua. Onneksi olin väärässä, ymmärsin yllätävän paljon, joten puheen seuraaminen ei ollut mahdotonta. Olimme saaneet väitöskirjan jo etukäteen ja tutustuneet siihen kotona, ts. lukeneet sen ainoan suomenkielisen aukeaman.
Väitöskirjan aihe on raskauden jälkeisen vatsalihasten erkaantumisen leikkaushoito. Vaiva on alidiagnosoitu, vaikka hyvin yleinen ja elämänlaatua heikentävä. Raskauden seurauksena vatsalihakset voivat erkaantua. Vaiva aiheuttaa virtsankarkailua, selkävaivoja ja esteettistä haittaa, ts. vatsa pömpöttää. Mikään jumppa, vatsalihasten tekeminen tms. ei auta, vaiva ei ole korjattavissa treenaamalla, ainoastaan leikkauspöydällä.
Väitöskeskustelu kesti kolme tuntia! Loppuvaiheessa alkoi tulla mieleen että tämä on kuin istuisi lentokoneessa, missä ei ole tarjoilua. Milloin tämä lentokone laskeutuu? Edessäni penkkirivillä istuivat väittelijän mies ja kolme poikaa, iältään 8 – 12v, yhdellä heistä diagnosoitu adhd. En tiedä, millä aineella pojat oli lääkitty / lahjottu, odottiko poni pihalla, mutta uskomattoman hienosti jaksoivat istua kolme tuntia paikoillaan!
Kun sitten vihdoin lopuksi opponentti ilmoitti hyväksyvänsä väitöskirjan, ja asiaankuuluvat kiitospuheet oli pidetty, väittelijä, opponentti ja kustos marssivat luentosalista ja me vieraat perässä. Ei saanut taputtaa, eikä huutaa ilonkiljahduksia, tämä oli meille etukäteen opastettu. Salin ulkopuolella odotti väittelijä ja otti vastaan onnittelut ja joimme onnittelumaljat. Tunnelma oli iloinen ja vapautunut.
Kello on jo yli neljä, kun tulimme kotiin valmistautumaan seuraavaan etappiin eli iltakaronkkaan, joka alkoi klo 18. Pikkumusta vaihtui iltapukuun.
Juhlapaikassa oli tarjolla kasviruoka seisovasta pöydästä. Ruokailun päätteeksi tulivat pitkät ja perusteelliset kiitospuheet. Ensin väittelijä piti oman puheensa, kävi läpi eri ihmiset ja porukat. Sen jälkeen kiitospuheen kohteena olleet pitivät oman vastauspuheensa samassa järjestyksessä kun heidät oli mainittu väittelijän kiitospuheessa.
Erityisesti jäi mieleen ruotsalaisen opponentin puhe, missä hän puhui siitä, että nämä eivät ole yhden hengen hääjuhla, vaikka siltä päällisin puolin vaikuttaisikin, vaan että väittelijä on saavuttanut jotakin ihmiskunnan kannalta tärkeää, jotakin mikä tuo apua ihmisten ongelmiin ja vaivoihin. Se ei todellakaan ole mitä tahansa. Kuka tahansa voi rakastua, ja hetken päästä olla taas ei-rakastunut ja erota, mutta tämä on jotakin pysyvää ja ihmiskuntaa eteen päin vievää. Se oli mielestäni hienosti sanottu ja totta!
Ja tietenkin koskettava oli myös väittelijän isän, minun veljeni puhe. Hän lausui bravuurinsa eli runon Tarina vanhoista naisista. Hän osaa sen ulkoa, vaikka runo on pitkä, eikä niin helppo. Osaa esittää sen taiten, ja se sopi jälleen kerran – myös tähän tilaisuuteen. Veli oli pukenut päällensä meidän isän vanhan frakin. Minulla oli päälläni äitimme helmet, ja väittelijälle olin antanut lahjaksi hänen isoäitinsä vanhan kultaisen rannerenkaan, hänellä oli myös isoisoäidin kello, joten edelliset sukupolvet olivat siten hyvin edustettuna paikalla.
Yhteislahjana olimme keränneet potin taidehankintaa varten. Tähtäimessä on tietty luontoaiheinen taulu, minkä väittelijä haluaa ostaa itselleen. Osallistuimme taidepottiin ja annoimme vielä ekstralahjana messinkisen ovikyltin, mihin on kaiverrettu nimi siten että myös toisen nimen ensimmäinen kirjain on mainittu, alla titteli Ph.D Ehdotin että hän kiinnittäisi messinkikyltin kotiin lempituolinsa luo tai sitten sängynpäätyyn niin että heti aamulla herättyään tietäisi kuka ja mitä on.
Sitten kello olikin jo noin 21.30 ja bändi aloitti soiton. Tanssimme ringissä yksilötanssina kuin ennen vanhaan paitsi että nyt laukkuja ei heitetty keskelle niin kuin silloin kauan sitten. Bändi soitti hyvää vanhaa bailumusiikkia Abbaa yms. Yhdet hitaatkin tanssin miehen kanssa kaksin.
Kun bändi meni tauolle, ja olin hetken aikaa istunut paikoillani, alkoi jalkaterää tutusti jomottaa. Nivelrikko heräsi eloon niin kuin aina kun liikkeen lopettaa. Päivä oli ollut pitkä, kello oli jo yli iltayhdentoista. Lähdettiin kotiin iloisin ja onnellisin mielin. Tunnelma juhlissa oli samaan aikaan arvokas ja rento ja iloinen. Kiitos että saimme olla mukana.
Oliko tuo veljesi runo puolalaisenTadeusz Rózewiczin?
PS. Saarijärven museossa parhaillaan Radoslaw Grytan omista kokoelmista kerätty näyttely.
Juuri se runo! Se on Arin bravuuri, voisi varmaan keikkailla esittämässä kyseistä runoa 😁