blogipostaus

Ruotsinlaivoista pohjoismaisen muotoilun lippulaivoja ja presidentinlinnaan kauppa

Kävin ruotsinlaivalla. Tuli siinä samalla sisustettua nekin uudelleen. Lempiajanvietepuuhaani on sisustaminen. Jos on tylsää tai muuten joutoaikaa, jos en saa unta, niin sisustan mielessäni paikat uudelleen.

Ruotsinlaivat edustavat jonkinlaista ränsistynyttä, halpaa glamouria. On kiiltävää glitteriä, messinkisiä kaiteita, kiiltävää mosaiikkilaattaa, mutta kaikesta näkyy ilman päivänvaloakin että kaikki on vain silmänlumetta, kuin yökerhomeikki aamulla. Jotkut ratkaisut ovat jopa hupaisia. Miksi ihmeessä hytin kokolattiamatto oli kuvioitu muistuttamaan lankkulattiaa? Käsittämättömän huono idea!

Voisi olla toisenlaista. Minkälainen olisi Alvar Aallon suunnittelema ruotsinlaiva? Sormipaneelia, selkeää, vaaleaa puuta, kaarevia linjoja. Aallon suunnittelma ruotsinlaiva voisi näyttää merellä lipuvalta Paimion parantolalta.

Tai mikä ettei, miksei ruotsinlaivat voisivat olla pohjoismaisen muotoilun lippulaivoja? Mitä jos ne sisustettaisiin parhaimmalla ja laadukkaimmalla ruotsalaisella ja suomalaisella designilla? Eri kahviloilla ja ravintoloilla olisi omat designinsa, joku olisi Svensk Tenn -teemainen bistro, Artek a la carte, tai Marimekko-kahvila. Buffet-osasto voisi olla sekalainen kattaus pieniä ehkä vielä tuntemattomia ruotsalaisia ja suomalaisia sisustusmerkkejä, todellinen Nordic design buffet.

Kun eri paikoilla olisi selkeästi eri teemat ja designit, niissä olisi myös mielenkiintoista käydä. Nykyisellään ruotsinlaivat tuntuvat yhdeltä ja samalta osastolta. Ei ole juuri eroa oletko yökerhossa, bistrossa vai a la carte -ravintolassa, aika lailla samanlaiselta halpaluksukselta näyttää joka puolella.

Eri kerrosten hyttiosastoilla voisi olla eri teemat. Esimerkiksi: metsä, puutarha, meri. Sisustus ja tekstiilit, tapetit, matot, kaikki tukisivat näitä teemoja. Lasten leikkiosastot olisi teemoitettu Muumi ja Peppi Pitkätossu -teemaisiksi.

Ruotsalaisella ja suomalaisella muotoilulla teemoitettu ruotsinlaiva olisi elämys. Kaiken lisäksi se edustaisi kestävää kehitystä. Pohjoismainen design ei mene pois muodista. Se on aina tyylikästä ja ajankohtaista.

Perillä Tukholmassa kävin tietenkin kuninkaanlinnan kaupassa ja ostin nättejä serviettejä ja painavan keraamisen ruukun, jota sitten piti loppupäivä kanniskella kaupungilla ja yrittää olla liukastumatta. Rakastan eri maiden linnojen kauppoja ja niiden tuotteita!

Ja taas tuli idea! Miksi ei meilläkin voisi olla Helsingissä kauppatorin kupeessa sijaitsevassa presidentinlinnassa oma linnakauppa, vaikka tasavalta olemmekin. Siellä voisi olla myynnissä kansalliskukka, -puu, -eläin aiheisia tuotteita, Akseli Gallen-Kallelan teoksista tehtyjä tuotteita, Kekkos-tavaraa, kansallispukukankaiden hienoista kuoseista tehtyjä laukkuja, Sisu-pastilleja, salmiakkia ja lakritsia hienoissa peltirasioissa, Jenni Haukion runokirja ja vaikka mitä! Kyllä meillä tasavallassa voi olla ihan yhtä upeita tuotteita kuin kuningaskunnissakin, ja kun meillä on presidentinlinna, niin miksi ei myös linnakauppa.

Advertisement
Normaali

4 kommenttia artikkeliin ”Ruotsinlaivoista pohjoismaisen muotoilun lippulaivoja ja presidentinlinnaan kauppa

  1. Tuo on ihan mahtava idea että Ruotsinlaivojen sisustukseen käytettäisiin sekä suomalaista että ruotsalaista designia!!! Varsinkin Viking Glory on niin glitterimäistä ettei paremmasta väliä. Grace on sentään paljon tyylikkäämpi.
    Ja presidentinlinnan myymälässä pitäisi sitten ehdottomasti myydä myös kalakukkoja ja mämmiä!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s