blogipostaus

Häiriköintiä kulttuuritapahtumissa

Mediassa on kirjoitettu lisääntyvästä häiritsevästä käyttäytymisestä erilaisissa kulttuuritapahtumissa. Eikä nyt tarkoiteta sitä, että rouva on laittanut liikaa hajuvettä, vaikka sekin on häiritsevää.

Tässä oma listani tältä keväältä. Merkille pantavaa on, että luettelossa on lähes kaikki kulttuuritapahtumat, joissa olen ollut eli häiriköinti on todellakin yleistynyt.

Klassisen musiikin konsertti Musiikkitalolla tammikuussa. Istuimme takarivillä korkealla. Pari penkkiä meistä alle kolmekymppinen mies jaksoi kuunnella ensimmäisen kappaleen. Sen jälkeen hän avasi kännykän ja katsoi jalkapalloa konsertin loppuun. Ilmeisesti mies ajatteli, että takarivillä kännykän katsominen ei häiritse ketään, mutta kyllä sen valo ja välke häiritsi meitä vieressä istuvia.

Stand-up ilta Kulttuurikeskus Stoassa maaliskuussa. Meidän edessä kaksi nuorta naista alkaa kesken esityksen keskustella. Odotin hetken. Ajattelin, että jos he vaihtavat ajatuksiaan vain nopeasti, mutta ei. Naiset ryhtyivät todellakin keskustelemaan. Kun jutusta ei näytttänyt tulevan loppua, enkä pystynyt seuraamaan esitystä, koputin toista naista olkapäälle ja pyysin olemaan hiljaa. Myös esiintyjät olivat huomanneet pölinän, se oli ilmeisesti häirinnyt myös esiintyjää, ja illan juontaja huomautti asiasta seuraavalla katkolla.

Samassa esityksessä katsomossa oli varsin humalainen mies. Mies istui meistä kaukana, joten en tiedä, aiheuttiko hän näytöksen aikana häiriötä lähellä istuville. Mutta väliajalla sama mies tuli vessasta, pysyi tuskin pystyssä ja hoki ”Minä olen tekninen isännöitsijä”. Tiettävästi mies ei ollut osa show’ta. Mutta meitä kyllä huvitti.

Eilen Maustetyttöjen konsertissa Kulttuuritalolla tapahtui kaksi välikohtausta. Ihan konsertin aluksi nuori mies pomppasi kesken biisin lavan eteen tanssimaan. Mies vaikutti olevan aineissa. Kädessään hänellä oli tuoppi. Aikansa muun yleisön edessä toikkaroituaan järjestysmiehet poistivat miehen. Huuteli vielä mennessään, että kyllä täällä pitää saada tanssia. Onneksi konsertissa oli hyvin tilaa. Me vaihdoimme heti miehen tanssin alettua paikkaa vähän rauhallisempaan riviin, mistä näimme esiintyjät.

Konsertin loppuhuipennukseksi mies eturiviltä pomppasi lavalle tanssimaan. Hänetkin järjestysmiehet poistivat.

Pääsiäisenä kirkossa ehtoollisen aikana nainen kuvasi tapahtumaa kännykällään. Satuin olemaan siinä vieressä. Pyysin naista lopettamaan toiseten ihmisten kuvaamisen.

Kyllä ihmetyttää. Yksi ihminen voi toiminnallaan pilata toisten tunnelman tai esiintyjän keskittymisen. Mistä huono käytös johtuu? Tuskin tiedon puutteesta, ehkä välinpitämättömyydestä ja itsekeskeisyydestä?

Eilen konsertista poistuttaessa huomasin järjestysmiehet ulko-oven pielessä. Kävin kiittämässä, kun olivat hoitaneet häiriköt nopeasti ja asiallisesti. Järjestysmiehiä tuskin kiitetään työstään turhan usein. Varsinkin viime aikoina ovat saaneet paljon kritiiikkiä osakseen. Mutta kerrankin näin päin.

Advertisement
Normaali

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s