blogipostaus

Ihana muistokirjoitus!

Helsingin Sanomissa tänään 20.5.2023 sivulla B19 on aivan ihana muistokirjoitus varastomies Marko Koivulasta.

Silloin tällöin tulee luettua muistokirjoituksia, ja yleensä ne ovat jopa tahattoman koomista luettavaa. Menetyksen tunnekuohussa edesmenneet kuvataan yli-ihmisiksi, joilla on ollut mielenkiintoinen, saavutuksia ja menestyksiä pursuava ura, jotka ovat olleet juhlien ilopilkkuja, loistavia seuramiehiä ja -naisia, rakastavia vanhempia, joiden avioliitto on ollut vuosisadan rakkaustarina ja jotka vielä vanhuuden päivillään ovat olleet aktiivisia harrastusten ja matkustelun parissa antaen samalla lapsenlapsilleen pyyteetöntä rakkautta ja hyväksyntää. Unohtamatta vapaaehtoistyötä milloin minkäkin perhokalastuksen tai pesäpallon saralla. Vain Pohjois-Korean johtajan saavutukset ylittävät tyypillisen muistokirjoituksen sisällön.

Mutta tämä muistokirjoitus. Se kosketti aitoudellaan. Henkilö kuvataan rakastavasti säröjä unohtamatta. Myös se että kyseessä on ns. tavallinen ihminen. Syntynyt Kannelmäessä, työskennellyt varastomiehenä, ollut työttömänä, eronnut. Ilon ja onnen hetkiä ovat kahden viikon välein pidettävä saunailta ystävien kesken.

Hyvä että tavallisista ihmisistä kirjoitetaan muistokirjoituksia, he ansaitsevat ne siinä missä tutkijaprofessorit, maailmanympäripurjehtijat, huippu-urheilijat, poliitikot ja muut yhteiskunnan merkkihenkilöt. Jokainen ihminen on laulun arvoinen, niin myös muistokirjoituksen.

Kuollessa myös saavutukset nollautuvat. Jäljelle jäävät vain muistot.

Muistokirjoituksen loppu on surullista luettavaa, ja kuvaa hyvin tavallisen ihmisen pääkaupungissa saamaa terveydenhoitoa. Koivula oli mennyt terveyskeskukseen kivun takia. Hänet oli passitettu takaisin kotiin, missä hän oli kahden tunnin kuluttua kuollut. 54 vuotiaana.

Marko Koivula eli ehkä tavallisen ihmisen elämän karikkoinneen ja onnenhetkineen, mutta tämän muistokirjoituksen myötä hänen elämänsä koskettaa monia. Kiitos muistokirjoituksen kirjoittaneille Marko Koivulan ystäville.

Advertisement
Normaali

Yksi kommentti artikkeliin ”Ihana muistokirjoitus!

  1. N sanoo:

    Sama laulu alkoi soida mielessä! ”Lämmitä siis kalleintasi ystävää, kun suuri aarre sulle suotu on. Niin myöhäistä on hälle polttaa kynttilää, kun kerran hautakumpu umpeen luotu on. Jokainen ihminen on laulun arvoinen, jokainen elämä on tärkeää. Jokainen ihminen vain elää hetken sen, sen minkä kohtalo on hälle määräävä.” Koskettava viimeinen palvelus ystäviltä, tuo muistokirjoitus.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s