Soitin radio-ohjelmaan

Ajellessani maanantaina Keski-Suomesta takaisin Helsinkiin kuuntelin tapani mukaan Yle Puhetta. Siellä oli meneillään Yle Akti ohjelma. Siinä on aina joku aihe, ja ihmiset saavat soittaa ja kertoa mielipiteensä. Puolitoista tuntia kuunneltuani en enää kestänyt, ajoin auton bussipysäkille ja soitin studioon. Aiheena oli eläinrakkaus.

Minä soitin, koska kukaan ei ollut ottanut puheeksi eläintarhoja. En ymmärrä, miten niitä voi olla vielä olemassa. Miksi eläimiä pidetään vankilassa vain siksi että me voisimme mennä niitä katsomaan ja ihailemaan? Mielestäni se on hirveän itsekästä.

Toki olen lapseni vienyt eläintarhaan, mutta enää koskaan en jalallani eläintarhoihin astu. Muistan että poika ihaili erityisesti lokkia, joka tepasteli Korkeasaaren poluilla vapaana. Sen sijaan eläinpuiston linnuilla oli taivaanaan verkko. Linnut eivät päässeet lentämään vapaasti. Kotkat nököttivät kelopuissaan paikoillaan, kun niiden pitäisi liitää vapaana. Petoeläimet eivät pääse saalistamaan, mikä on niiden elämän päätarkoitus. Ranualla säälin jääkarhua. Kauhistelin kun kuulin että Kiinasta tuodaan pandoja Suomeen. Absurdi ajatus. Miksi?

Juontaja puolusti eläintarhoja. Niissä tehdään arvokasta työtä, annetaan mahdollisuus uhanalaisille eläinlajeille ja korjataan rikkimenneitä villieläimiä, jotka parannuttuaan palautetaan luontoon. Tämä toiminta rahoitetaan pitämällä toisia eläimiä näytille yleisölle. Mutta eikö se ole raakaa, niiden ”näyttöeläinten” hyväksikäyttöä? Eikö pelastustoimintaa voisi rahoittaa mitenkään muuten?

Arvostan eläinlääkäritoimintaa, sitä että sairaita eläimiä parannetaan. Mutta mielestäni edes uhanalaisuus ei ole syy pitää eläintä vankina. Kyllä suojelu pitäisi tapahtua niiden luontaisissa elinympäristöissä, niin kuin esimerkiksi norppien kohdalla on tehty. Norppien elämää voi seurata niiden luontaisessa ympäristössä norppakameran välitykselle niiden elämää häiritsemättä. Samaan pitäisi pyrkiä muidenkin villieläinten suhteen.

Ei oikein ottanut ajatukseni tulta. Tuntui että asia ei muita soittajia tai juontajia vaivannut pätkääkään. Heidän mielestään eläintarhan eläimillä on kivat oltavat, ei tarvitse edes itse ruokaa hankkia, sen kun röyhtäisee ja kääntää kylkeään.

Ah vieläkin tunteeni kuumenee tämän asian tiimoilta, vaikka vuorokausi on radio-ohjelmasta kulunut. Ehkä en enää kuuntele Yle Aktia. On parempi olla kiihtymättä, ei se ole terveellistä!

Normaali

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s