blogipostaus

Presidenttiruletti

Viime viikkoina omassa päässä on pyörinyt presidenttiruletti. Olen odottanut, kenen ehdokkaan kohdalle ruletti pysähtyy, ketä äänestän. Nyt se on vihdoin pysähtynyt! Eilen kävin ennakkoäänestämässä. Se sujui joutuisasti. Ei ollut jonoa, pääsin suoraan koppiin. Ja ystävällinen vaalivirkailija tarjoutui pitämään laskiaspullalaatikostani huolta äänestyksen ajan. Eivät olleet pullat tiellä hidastamassa toimitusta.

Oma pääni hiljeni ja ruletti pysähtyi oivallukseen: En ole äänestämässä itselleni ystävää. Olen äänestämässä Suomelle parasta mahdollista presidenttiä.

Jos olisin äänestänyt ystävää itselleni, valintani olisi ollut toinen.

Koska olen suuri edustuksellisen demokratian ystävä ja vaalit on minusta aina mielenkiintoista aikaa, keskustelen mielelläni vaaleista ja ehdokkaista aina kun tilaisuus koittaa. Kaikkihan eivät suinkaan ole innokkaita aiheesta keskustelemaan ja omia ajatuksia paljastamaan. Joten tässä pitää olla herkkänä.

Töissä on eräs henkilö, jonka tiedän keskustelevan mielellään myös politiikasta. Meitä molempia yhdistää kesken jääneet opinnot valtiotieteellisessä tiedekunnassa. Hän kertoi minulle, ketä aikoo äänestää ja hänen valintansa oli tavallaan täysin päinvastainen. Hän kertoi äänestävänsä ehdokasta, jonka perhejuhlia oli ollut muinoin järjestämässä ja tässä tilanteessa he olivat keskustelleet toista tuntia. Tämä keskustelu oli tehnyt työtoveriini niin suuren vaikutuksen että se oli vakuuttanut ehdokkaan pätevyydestä. Salaa mielessäni ajattelin, onko työtoveri nyt juuri äänestämässä itselleen ystävää vai maalle presidenttiä?

Me ihmiset (itseni mukaanlukien!) emme tee useinkaan kovin rationaalisia päätöksiä. Tai rationaalisuus on vain yksi osa päätöksentekoa. Valintaan vaikuttavat hyvin monet muut asia. Valitsemme auton, kodin, puolison, lomamatkan kohteen –tai sen ketä äänestämme– moninaisten päättelyvyyhtien seurauksena.

Mitä asioita painotamme valinnassa, mitkä voivat jäädä toissijaisiksi? Mitä huonoja puolia tai ominaisuuksia siedämme, jos joku muu ominaisuus on taas huomattavasti vahvempi? Katsommeko läpi sormien lomamatkan kohteen ihmisoikeustilannetta, jos sää ja aikaerorasitus puoltavat kohdetta? Minä olen tehnyt juuri noin. Matkustanut Dubaihin, koska siellä on takuuvarmasti lämmintä eikä aikaeroa, vaikka ihmisoikeustilanne vierastyöläisten tai naisten asema on huono. Niinpä katson läpi sormien myös presidenttiehdokkaan joitakin luonteenpiirteen ominaisuuksia, joista en pidä, jos voin ajatella hänen olevan ehdokkaista paras ajamaan Suomen asioita maailmalla. Kohtaamaan kaiken maailman trumpit ja putinit ja pelaavan pelin aina Suomen pussiin. Ystäviä meistä ei tule. Kunnioitukseni hän voi silti ansaita.

Nyt kun olen vihdoin saanut oman päätökseni tehdyksi, ja sen itselleni perusteltua, voin rauhassa katsoa vaalit loppuun. Hyviä äänestyksiä kaikille!

Normaali

Yksi kommentti artikkeliin ”Presidenttiruletti

  1. Pirjo sanoo:

    Mrs Middleage on taas löytänyt oman positiivisen perusvireensä muutaman ”valitusvirren” jälkeen. Hyvä!

    Ja hyvä huomio tuo, että emme ole valitsemassa ystävää itsellemme vaan maalle presidenttiä.

Jätä kommentti