blogipostaus

Vanhusten kimppakämppä

Kävelin kotiin töistä parikymppisen työkaverin, Lotan kanssa. Lotta kertoi asuvansa kimppakämpässä. Oi miten kivaa! Kyselin kokemuksia. Saman ikäisenä kuin Lotta opiskelin kauppaopistossa ja olin hieman kateellinen luokkakavereilleni, joilla oli yhteinen kämppä. Siellä asuminen kuullosti idylliltä. On aina juttuseuraa, illalla keitetään teetä ja jutellaan, viikonloppuisin bailataan. Omalla kohdalla kimppakämppävaihe jäi elämättä. Niinpä kerroin Lotalle että jos minä joskus jään leskeksi ja olen vanha, minä haluan asua vanhusten kimppakämpässä. Lotta vastasi lakonisesti että sitä kutsutaan vanhainkodiksi!

En minä vanhainkotia tarkoittanut! Minä kuvittelin mielessäni sellaisen kimppakämpän kuin Tyttökullat -ohjelmassa. Muistattehan tuon tv-sarjan, missä neljä kovin erilaista vanhaa naista jakaa keskenään omakotitalon ja heille tapahtuu monenlaista hauskaa. Sellaisessa kimppakämpässä minä haluaisin asua.

Idealismia, sitähän se tietenkin on. Tyttökullat -hahmot olivat hyvin aktiivisia ja terveenoloisia, energisiä ja positiivisia. Hiukset hienosti laitettu, meikit kasvoilla, liehumekot päällä. Ei mitään pierukalsareissa rollaattoreita lykkiviä sanattomia olentoja. Ehkä Lotta on oikeassa, vanhusten kimppakämppä on vanhainkoti. Mutta Tyttökullat -koti olisi ihana!

Katsoin Yle Areenalta Linna -sarjan toisen tuotantokauden. Siinä on kanssa eräänlainen kimppakämppä –vankila. Asukkaiden joukossa on kaksi ulkomaalaista, iäkästä rouvaa, jotka olivat jääneet kiinni huumeiden salakuljetuksesta. Heitä katsoessani tajusin itsekin näyttäväni huumeiden salakuljettajalta. Että ei pidä ihmetellä, jos lentoasemalla huumekoira tulee haistelemaan. Ilmeisesti vanhoja rouvia käytetään muuleina huumebusineksessä.

Toinen rouvista oli ollut pitkään huumebusineksessä. Kertoi että siitä irti pääseminen on vaikeaa, ja sitten hän oli taas retkahtanut kuriirikeikkaan. Jäi epäselväksi, miksi? Ehkä raha oli houkuttanut. Toinen rouvista oli huijattu salakuljetukseen. Hän luuli kuljettavansa rahaa, ainakin omien sanojensa mukaan. Keikat menivät niin sanotusti vihkoon ja näin espanjalainen ja australialainen päätyivät pannat jalkoihin hämeenlinnalaiseen naisten ”kimppakämppään”. Kaikenlaista.

Sellaiseen kimppakämppään en haluaisi joutua. Onneksi asiaan voi vaikuttaa. Kuriirihommat eivät kiehdo. Mutta Tyttökullat -kimppakämppä kävisi. Onkohan sellaisia oikeasti olemassa? Olisin Rose, se vähän höppänä ja naiivi mummeli.

Normaali

Jätä kommentti