blogipostaus

Pääsiäisen tunnelmia

Selkä hajosi. Ihan oma vika. Miksi en venytellyt? Lähdin vain touhukkaasti treenaamaan. Nyt on selkä sellaisessa jumissa että ainoa paikka missä voin olla on maata olohuoneen matolla ja ähkiä. Ja toivoa että ei tarvitse mennä vessaan ja että kipulääkkeet riittävät, kunnes apteekit taas avautuvat. Selkään sattuu kuin olisin itse ristiä kantanut. Sopii tunnelmaan.

No onpa ainakin aikaa vaikka sitten kirjoittaa tänne. Mielessä on pyörinyt tämä uutiskohu, saako feature-journalismissa olla keksittyjä elementtejä. Ei saa. Se on selvä. Mutta on tainnut olla niin kutsuttu maan tapana menneinä aikoina. Ja tuleepa tästäkin oma kokemus mieleen.

Työskentelin 90-luvun puolivälissä mainostoimistossa ja minulla oli asiakkaana lääkefirma ja tehtävänä tehdä vasta markkinoille tulleeseen ”onnellisuuspillereihin” mainontaa. Kyse oli ns. b-to-b -markkinoinnista eli lääkäreille kohdistetusta mainonnasta. Siinä oli tarkoitus tuoda esille, minkälaisiin tilanteisiin lääke sopii. Koska aitoja potilaskokemuksia ei voitu käyttää, minun tehtävänäni oli kirjoittaa esitteeseen tekaistuja potilaskertomuksia, missä puhuisi masentunut ihminen, jonka ongelmiin lääke oli tuonut avun.

Mikäpäs siinä. Siitä vain kuvittelemaan. Pistin tietokoneen laulamaan ja sävelsin säälittäviä potilaskeissejä. Asiakas oli tyytyväinen, esite painettiin ja lähetettiin lääkäreille. Se siitä.

Meni joitain kuukausia ja luin naistenlehteä, jossa oli artikkeli onnellisuuspillereistä. Osa tekstistä tuntui varsin tutulta. Sitten tajusin että artikkelin potilaskertomus oli juuri se minun omasta päästä keksimäni! Se oli kopioitu sellaisenaan lehteen! Kulps. Mitäpä siinä voi tehdä, ei mitään. Soittaa lehteen että hei eihän tuo ollut totta, tuohan oli minun keksimäni potilas siihen lääkäreille tarkoitettuun mainosmateriaaliin. No huhhuh.

Asiasta toiseen. Tässä on tätä pääsiäistä vietetty. On ollut monenlaista säätä ja ihanan rauhallista. Mielestäni kirkkovuoden vähiten tunnettu mutta kaikken paras kirkkopyhä on Kiirastorstain kello 18 messu. Siinä on dramatiikkaa. Kiirastorstaina vietetään viimeistä ehtoollista. Juudas kavaltaa Jeesuksen. opetuslasten kynttilät sammutetaan, koko alttari riisutaan ja peitetään mustalla vaatteella. Ristikin vaihdetaan toiseen, mustaan. Ja sille asetetaan orjantappurakruunu. Kirkko on lähes pimeä. Vain yksi ns.Kristus-kynttilä palaa. ”Käy yrttitarhaan polku, vie Golgatalle se, on Hengen viitoittama, sen joka askele. Se tie vie kerran taivaaseen, mutta tie se on tuskien.” Virsi numero 77. Sen sävel on hieno ja siitä saa sellaisen korvamadon, joka soi pään sisässä koko pääsiäisen.

Nyt on myöhäistä kiiruhtaa Kiirastorstain messuun, koska on jo 1. pääsiäispäivä. Mutta pankaahan mieleen, menkää sitten ensi vuonna.

Hyvää pääsiäistä kaikille!

Normaali

Jätä kommentti