blogipostaus

Tekoäly ja tietoturva

Kiinassa tekoälyn käyttö on varsin laajamittaista. Koulussa kamerat kuvaavat oppilaita ja tekoäly analysoi ilmeistä, onko opetus mennyt perille ja vastaanottaja ollut hyvällä asenteella oppimistilanteessa. Venäjällä tekoäly tunnistaa mielenilmauksiin osallistuneet, heidän toimiaan voidaan tarkkailla. Huh, huh, kuulostaa karmivalta tieteiselokuvalta. Mihinkä tämä maailma onkaan menossa? Onkohan tekoäly siunaus vai kirous, vai molempia?

Mistä tulikin mieleen, että minun pitäisi suorittaa joku tietoturvakoulutus. En tiedä, mistä on kysymys mutta sain töistä sellaista sähköpostia. Jokaisen pitää suorittaa tietoturvakoulutus. Ennen vanhaan piti käydä ensiapukurssi. Nykyisin tietoturvakoulutus. Vaatimukset muuttuvat. Oma poika on suorittanut hygieniapassin ja anniskelupassin että saisi kesätöitä. Minulla on tulityökortti. Vähän tuntuu että nämäkin on vain liiketoimintaa. Yrityksille myydään kaikenlaisia kursseja ja koulutuksia, joita henkilökunnan ”pitää” suorittaa. Suurin osa opista valuu kuin vesi hanhen selästä. Minä en muista tulityökortin vaatimuksista juuri mitään. Sen suorittamisesta on 12 vuotta. Mutta järkikin sanoo ettei kynttilöitä saa jättää vahtimatta palamaan.

Mutta voi sitä silti tapahtua vaikka mitä. Varsinkin tällaiselle varhaishöperölle. Vastikään olin vieraassa kirkossa tekemässä yhden satunnaisen työvuoron. Sakastissa oli sellainen iso valkoinen kynttilä, ajattelin laittaa siihen tulen tunnelmaa luomaan. Tuli vähän kumma haju. Se oli sellainen patterikynttilä. Yritin sen muovista sydänlankaa sytyttää! Mitenkäs siinä ei muuten ollut sitä tekoliekkiä? Ehkä joku muu oli jo aiemmin polttanut sen.

Poika ei kyllä muista hygieniapassiasioita, vaikka sen suorittamisesta ei ole vuottakaan. Ainakaan siitä päätellen, miten usein joudun sanomaan että avattuja tuorelihatuotteita ei voi säilyttää jääkaapissa monta päivää, ne pitää käyttää, mielellään paistaa se jauheliha kerralla kokonaan. Eikä avattu pekonipaketti säily, se pitää paistaa pois.

Mielenkiinnolla odotan, mitä tietoturvakoulutus pitää sisällään. Veikkaan että siellä sanotaan ettei ihmisten osoite- ja puhelintietoja saa antaa eteen päin, tai salasana ei voi olla aina sama eikä liian yksinkertainen.

Ehkä siellä pitäisi kertoa, miten välttää joutumasta tekoälykameran taltioimaksi. Sellaisen joka analysoi ilmeestä fiiliksiä. Oi kauheaa, jos työpaikoille tulisi sellainen alalysoijakamera. Sitä ollaan oltu vähän tympeällä tuulella töissä, vähennetäänpäs palkasta. Olitko tiistaina töissä väsyneenä, suorituskykysi näyttää normaalia heikommalta, kamera lähettää tiedon alisuoriutumisesta palkkaa maksavalle tekoälylle, joka vähentää sen seuraavasta palkasta. Ehkä tämä on tulevaisuus.

Sillä välin suoritamme erilaisia passeja ja merkkejä kuin lapsena partiossa hihamerkkejä. Hohhoijaa. Olen liian vanha tähän. Jaksa enää joka ruutua hyppiä. Mene suoraan vankilaan (lue ”eläkkeelle”) kulkematta lähtöruudun kautta. Jos voisi vain soudella ja kuunnella laineen liplatusta. Lopettaa uutisten lukeminen. Kunpa olisin säästänyt vanhat Hesarit 80- ja 90-luvuilta. Lukisin ne aamukahvin lomassa yksitellen uudelleen. Nämä nykyiset uutiset aiheuttavat henkistä kärsimystä tai fyysistä pahoinvointia. Välillä molempia.

Ehkä Hesari voisi alkaa julkaista joka aamu kokonaisen lehden uusintanumeron menneiltä vuosikymmeniltä. Lukisin ehkä mieluummin noottikriisistä ja katselisin Kekkosta kiipeämässä palmuun.

Normaali

Jätä kommentti