blogipostaus

Ladulla

Terveisiä Lapista! En ole nähnyt yhtään poroa – paitsi lautasella. Olen syönyt tähän mennessä poronkäristystä, porotattimakkaraa, poropitsaa ja savuporokeittoa.

Eilen sataa lorisi koko päivän. Toisaalta se ei haitannut, koska kropassa tuntui edellisen päivän hiihtolenkki. Oli hyvä pitää välipäivä, köllötellä sohvalla, saunoa ja katsoa suoratoistopalvelusta hömpänpömppää karkkipussi massun päällä.

Mummomurtsikka on kyllä ihan parasta! Meinasi jäädä hiihdot tältä talvelta väliin. Miten se niin menikään. Yleensä Lapissa viikko 15 on ihan paras hiihtokeli. Pakkanen ei enää poksu, aurinko paistaa ja ladut ovat hyvässä kunnossa. Mutta taitaa ilmastonmuutos vaikuttaa täälläkin, ehkä paras keli osuu nykyisin viikolle 13. Ettei nyt ainakaan vettä sataisi. Lunta täällä on yhä valtavasti.

Minä kun olen sellainen puiden rakastaja, en haluaisi että yhtäkään puuta kaadetaan, tunsin pienen piston sydämessäni kun tuikkasin puuta kaminaan. Tuli mieleen, eikö takkapuita voitaisi valmistaa ”synteettisesti” jostakin roskasta/jätteestä. Sellaisia juuri takkaan ja kaminaan tarkoitettuja puristeklapeja, jotka palaisivat mahdollisimman puhtaasti ja hyvin. Eräänlaisia tekotakkapuita siis. Sehän olisi varsin kätevää, tulisi roskat poltetuksi ja puut säästyisivät.

Uskoisin että tekoklapit voisivat tulla jopa hinnaltaan kilpailukykyiseksi. Takkaklapit eivät ole halpoja. Kuutiosta klapeja saa hyvinkin pulittaa toista sataa euroa. Paikkakuntakohtaisia eroja on. Paikkakunnilla, missä on paljon loma-asuntoja ja klapintoimittajia vähän, hinta tahtoo nousta. Kohta varmaan voi tilata halvemmalla Kiinasta tekotakkapuita.

Tilasin muuten banaanipuun. En kylläkään Kiinasta, ihan kotimaiselta puutarhalta. Tuli ihan ehjänä ja hyvinvoivana postipaketissa. Banaanipuun pitäisi kasvaa nopeasti korkeaksi, jopa kaksimetriseksi. Ajattelin laittaa sen kesällä parvekkeelle. Siitä tulee sellaista viidakkomaista tunnelmaa. Olisipa hauska jos siihen tulisi banaaneja! Ei taida olla mahdollista, en usko.

Tänään on taas tarkoitus palata ladulle. Mutta tänään en syö poroa, tänään siirryn rautuun. Myös hilla maistuisi. Hillajäätelöä, nam.

Normaali

Jätä kommentti