blogipostaus

Kruunajaiset ja käärijäiset

Eilen vietin puoli päivää sohvalla katsoen kuningas Charles III kruunajaisia. Auki oli sekä televisio että BBC:n livelähetys Brittboxilta. Katsomiskokemusta harmitti vähän se että kaikki kuninkaallisrekvisiittani oli jäänyt kaupunkiin, koska suunnitelmiin tuli muutos ja jäimme mökille. Kaupungissa minulla olisi ollut Tukholman kuninkaanlinnasta ostamani kuninkaalliset servietit, vanha tarjotin, missä edesmenneet kuningatar ja kuningas sekä lusikka Charlesin kuvalla. Ja oma puhallettava kruunu! Nyt piti katsoa kruunajaiset ihan mökkivetimissä ja tasavaltalaisena.

Ihailin jälleen kerran brittiläisten taitoa juhlallisuuksien järjestämisessä. Se on jotakin ainutlaatuista. Televisioselostaja kertoi että monarkian kustannukset / kansalainen on kuitenkin vain 2,7 euroa. Vai tarkoittikohan puntaa? Joka tapauksessa rahalle saa vastinetta. Toivon että brittimonarkia saa joskus Unescon maailmanperintökohteen statuksen. Se on historiallisuudessaan jotakin niin ainutlaatuista.

Ymmärrän että kaikki eivät monarkiasta pidä. Mutta eivät kaikki pidä jalkapallostakaan, eikä jalkapallon lopettamista vaadita. Jos britit luopuvat monarkiasta, Isosta-Britanniasta katoaa lumovoima, se olisi sama kuin Suomi luopuisi joulupukista ja saunasta. Britanniasta tulisi vain yksi samanlainen länsi-eurooppalainen tasavalta muiden joukossa.

Jäimme mökille suunniteltua pidempään, koska ensi viikolla on apen 90-vuotissyntymäpäivät ja hän on toivonut että niitä vietettäisiin heidän mökillä. Piti mennä laittamaan paikkoja kuntoon talven jäljeltä. Laittaa vene vesille, kiinnitää perämoottori, todeta että se ei toimi, hankkia perämoottoriin uusi polttoainesäiliö, putsata katot ja rännit, haravoida pihamaa, laittaa vedet päälle, todeta että putki vuotaa, korjata vuotokohta, tyhjentää puucee (paitsi että se olikin tyhjennetty jo syksyllä, mikä helpotus). Eli hommaa riitti. Ensi viikolla projektia tulee jatkamaan käly. Mutta hän on yksi ortopediseen leikkaukseen Helsingissä jonottavista. Jonotusaika selkäleikkaukseen on 1,5 vuotta. Käly ei selän takia pysty tekemään oikeastaan mitään fyysistä, joten nämä hommat jäivät meille.

Syntymäpäiväsankarilla on ollut dramaattinen alkuvuosi. Hän sairastui yhtä aikaa haimatulehdukseen ja koronaan, ja joutui sairaalaan. Mutta niin vain sinnikkäästi parani ja pääsi kotiin. Viimeisimpänä käänteenä on pari viikkoa sitten saatu Alzheimer-diagnoosi. Se tuli hieman yllätyksenä, ainakin minulle. Toki hänessä on ollut nähtävissä lähimuistin huononemista ja vähän sellaista käpertymistä omiin oloihin ja vanhoihin muistoihin, mutta hyvänen aika! ihminen on kohta 90. Kyllä siinä jo vanhenemista kaiketi jo kuuluukin huomata.

Alkuvuoden vastoinkäymisistä huolimatta pääsemme nyt viettämään syntymäpäiviä perhepiirissä. Nostetaan lippu salkoon, pidetään päivänsankaria hyvänä. Laitetaan hyvää ruokaa: suppilovahverokeittoa ja paistettuja ahvenia mäiskypotuilla. Saunotetaan. Istutetaan puu. Ja illalla katsotaan porukalla Euroviisut, toivottavasti Käärijä voittaa!

Ostin apelle syntymäpäivälahjaksi farkut. Jamekset. Ajattelin että nyt 90-vuotiaana voisi kokeilla nuorisovaatteita. Appi on kuitenkin ollut mieleltään aina nuorekas. Työ koulumaailmassa, opettajana ja rehtorina, on pitänyt hänet virkeänä ja mielen nuorekkaana. Jamekset sopisivat hänelle hyvin. Toivottavasti tulevat käyttöön.

Kohti uutta, toimeliasta, työntäyteistä ja tapahtumarikasta viikkoa siis!

Advertisement
Normaali

2 kommenttia artikkeliin ”Kruunajaiset ja käärijäiset

  1. Taina sanoo:

    Olen vaikuttunut apellesi hankkimastasi syntymäpäivälahjasta. Toivottavasti hän ottaa Jameksensa käyttöön saman tien.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s