blogipostaus

Monenlaista kulkijaa

Tämä nyt ei kiinnosta muualla asuvia, mutta pääkaupungissa on liikenne eurooppalaistettu. Mehän tykäätään olla samanlaisia kuin muut, niinpä tänne on haluttu samanlaiset ruuhkat ja liikennekaaos kuin suuressa maailmassa. Ja nyt siinä on vihdoin onnistuttu!

Käynnissä on huutoälämölö siitä, saako keskustassa olla yksitysautoilua, miten paljon pyöräilyä pitää suosia ja miten suhtaudutaan sähköskoottereihin. Ajokaistoja on poistettu tai muutettu muille kuin autoille käytettäviksi. Lisäksi keskustan ajoväylille on tuotu jo aikaisemmilta kesiltä tutut istutuslaatikot. Lisänä sopassa on erilaiset tietyöt ja rakennushommat, jotka tukkivat ajoväyliä. Ja jos ei tietä tuki työmaa, vähintäänkin siinä on roska-auto kierroksellaan, ohi ei pääse.

Tätä on niin vaikea käsittää. En ymmärrä, miksi autoilu nähdään niin suurena haittana että sitä pitää tahallaan vaikeuttaa. Nykyisinhän iso osa autoista on sähköisiä, ne ovat hiljaisia ja päästöttömiä, joten siltäkään kannalta autoilu ei ole sen haitallisempaa kuin muukaan sähkökäyttöinen liikenne.

Mielestäni ei ole realistista ajatella että kaikki alkavat pyöräillä tai käyttämän skuutteja. Itse asiassa minä juuri laitoin oman pyöräni myyntiin. Aikaisemmin käytin pyörää työmatkoihin, mutta se oli niin stressaavaa että lopetin pyöräilyn kokonaan jo muutama vuosi sitten. Huomasin että olen paremmalla tuulella kun kävelen. Pyöräillessä piti varoa toisia pyöräilijöitä, skuutteja, pyöräkaistalla hortoilevia turisteja ym. Mitä enemmän tulee ikävuosia, sitä vaarallisemmalta pyöräily alkoi tuntua. Nyt on paras lopettaa. Pyöräilen vielä mökillä maalaismaisemissa.

Julkisen liikenteen toimivuuteen ei voi myöskään luottaa sataprosenttisesti. Minulle oli käymässä huonosti viime sunnuntaina. Olin menossa Musiikkitalolle konserttiin. Konsertti oli vieläpä sellainen joka oli siirretty jo neljä kertaa. Ensin koronan, sitten sodan takia. Nyt vihdoin Sokolevin pianokonsertti toteutui. Olin katsonut Hsl:n sovellutuksesta aikataulun, minkä mukaan olisin perillä kymmenen minuuttia ennen konsertin alkua. En halunnut mennä aiemmin, ajattelin että menen vain suoraan paikalleni istumaan, en tarvitse narikkaa enkä virvokkeita.

Olin hyvissä ajoin ratikkapysäkillä ja ostin lipun. Mutta ratikka ei tullut! Sillä hetkellä kun ratikan olisi pitänyt tulla, opastimeen tuli arvio että se tulisi vasta 9 minuutin kuluttua! Tajusin että myöhästyisin. Onneksi poika oli kotona ja auto parkissa kadulla. Soitin pojalle ja sanoin että hyppääpä autoon ja heitä minut Musiikkitalolle. Ehdin juuri ja juuri perille.

Harmitti niin paljon että laitoin viestin Hsl:n asiakaspalatutteeseen ja pyysin palauttamaan/hyvittämään lipun hinnan 3,10€! Saa nähdä, saanko rahat takaisin.

Käytän nykyisin olemattoman vähän omaa autoa kaupungissa liikkuessa. Se on niin hermoja raastavaa. Autoa käytetään lähinnä mökkimatkoihin. Mutta on myös tilanteita, missä tarvitsen autoa. Esimerkiksi viime viikonloppuna kävin puutarhaliikkeessä ostamassa taimia parvekkeelle. En tiedä, miten sellaisia ostoksia pystyisi julkisilla tekemään? Samoin autoa tarvitaan kun appea käytetään lääkärissä tai tutkimuksissa.

Seuraavan kerran käytän ratikkaa, kun menen Meilahden tornisairaalaan Endokrinologian osastolle Basedowin taudin seurantakäynnille. Mietin, uskallanko tällä kertaa luottaa Hsl:n aikatauluihin? Vai kuinka kauan etukäteen pitää lähteä jos täytyy varautua siihen että osaa vuoroista ei ajeta? On sekin älytöntä jos aina pitää varata ylimääräinen tunti, vaikka matka olisi vain jokunen kilometri. Tai sitten pitää kävellä. Mutta sitten on hikisenä perillä.

Lääkäristä tuli mieleen että kävin labrassa tulevaa lääkärikäyntiä varten. Niiden perusteella kilpirauhasen liikatoiminta oli muuttunut vajaatoiminnaksi. Luvut olivat hälyttäviä. Arvo. joka olisi pitänyt olla alle 25, oli 820. Ja toinen, joka piti olla alle 40, oli 310! Hetken aikaa jo luulin että teinkö oman kuolinsiivouksen vähän liiankin tunnollisesti niin että siitä tuli itseään toteuttava ennuste. Kaiken lisäksi tulokset tulivat helatorstaita edeltävänä keskiviikkona niin myöhään että en saanut yhteyttä hoitavaan lääkäriin. Totuus paljastui vasta perjantaina, kun menin uudelleen laboratorioon selvittämään saamiani tuloksia. Olin saanut jonkun toisen henkilön labratulokset omieni lisäksi. Omat arvot olivat kunnossa. Niin että jos ei voi luottaa julkiseen liikenteeseen niin ei labratuloksiinkaan.

Lauantaina kävelin töihin. Ohi ajoi lilan värinen urheiluauto, joka piti kovaa ääntä. Pakoputki paukkui. Paheksuin mielessäni moista. En ymmärrä ajoneuvoja, joista lähtee tahallaan kova ääni, mikä järki siinä on? Teki mieli näyttää mokomalle keskisormea, sen verran ärsytti. En kuitenkaan näyttänyt.

Hyvä niin. Lauantaina oli vihkimisiä tunnin välein. Yhdessä vihkimisistä hääautona oli juuri se sama lila mölisevä urheiluauto. Tunnustin bestmänille että miltei näytin keskisormea heille!

Nyt jonkin kivan pikkukaupungin, missä voi vielä ajaa autolla, löytää parkkipaikan, ei ole ruuhkia, eikä liikenneraivoa, missä omakotitalon ja oman pihan saa vielä edullisesti tai ison osakehuoneiston keskustasta, missä päiväkodissa on riittävästi henkilökuntaa ja missä pääsee lääkäriin sujuvasti ja luotettavasti kannattaisi tehdä mainoskampanja pääkaupunkiseudulle.

Luulen että kohta täällä voisi olla lähtijöitä. En ole ihan varma, onko täällä järkevää asua jos ei ole ihan pakko?

Advertisement
Normaali

Yksi kommentti artikkeliin ”Monenlaista kulkijaa

  1. Sirpaliisa Hast sanoo:

    Kateellinen tuosta Sokolevin konsertista. Juuri tänä vuonna ei itselle sopinut. Upea muusikko❤️

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s