blogipostaus

Olisinpa Ilona Pääsky!

Jos kehitetään uusi tuote, sille keksitään sopiva nimi ja suunnitellaan ulkonäkö. Mikään ei ole sattumanvaraista, ulkoasun ja nimen pitää sopia tuotteelle, kuvastavan sen ominaisuuksia, joko aitoja tai haluttuja. Onko kyseessä luksus vai ehkä luontoystävällisyys? Mitä nimellä, väreillä halutaan viestiä. Urheilullisuutta? Kotimaisuutta? Yksilöllisyyttä? Nuorekkuutta? Arvokkuutta? Kestävyyttä? Jäänsärkijän nimi pitää olla jykevä, niin kuin Tarmo tai Sisu.

Me ihmisetkin viestimme, tahtomattamme tai tahattomasti. Katsokaapa vaikka taloustieteitä opiskelevia ja verratkaa humanistisia tieteitä opiskeleviin. Vaatetuksen ja ulkonäön perusteella voi hyvin arvata kumpaan joukkoon opiskelija kuuluu. Puoluetaustakin tuppaa näkymään päälle päin.

Jos me ihmiset olisimme tuotteita – joskus tuntuu että jotkut ovatkin tai ainakin yrittävät olla – meidät brändättäisiin nimeä myöten. Itseä hauskuuttaakseni olen miettinyt minkälaisen brändin kehittäisin itsestäni, jos kaikki olisi mahdollista. Nimeksi tuli Ilona Pääsky. Ilona oli helppo. Sukunimeä mietin pitkään. Yllättävän vaikeaa. Sitten ajattelin että haluaisin sen olevan lintuaiheinen. No mitä niitä on? Peippo? Kuikalla on komea ääni, mutta nimenä Kuikka ei tunnu hyvältä. Kiuru voisi olla kaunis mutta sen niminen poliitikko on. Joten päädyin Pääskyyn. Pääskysestä ei päivääkään. Englanniksi tietenkin vähän huono. Miten ne nyt sen sitten sanoisivat ”peiskai”, kirjoittaisiva Paeaesky. Ei kovin nätti. Mutta kaikkea ei voi saada. Ja tämä nyt olisi vain kotimaisille markkinoille.

Tukka olisi harmaampi, kuusi kiloa hoikempi, ehkä kahdeksan. Jalassa ei olisi nivelrikko, eikä allergia vaivaisi. Kynnet hoidetut ja kauniit, pitkät –ei kuitenkaan liian. Ilona Pääsky olisi energinen, iloinen, aktiivinen, optimistinen ja sosiaalinen. Laaja ystävä- ja tuttavapiiri. Paljon harrastuksia kulttuurin ja liikunnan parista. Aina menossa. Paljon kutsuja juhliin, päivällisille, taidenäyttelyihin, avajaisiin, tapahtumiin. Persoonallinen, yksilöllinen, vauhdikas. Pukeutuisi tyylikkäästi mutta persoonallisesti. Tukka olisi aina hyvin. Sellainen olisi Ilona Pääsky.

Ei siis tällainen kotonaviihtyvä, väsynyt, pessimistinen introvertti, jolla ei ole ystäviä edes arkunkantajien verran. Tai jos voisi olla vaikka edes yhden päivän viikosta Ilona Pääsky. En ehkä jaksaisi olla kaikkia seitsemää. Voisi viettää kerran viikossa Ilona Pääsky -päivää. Sitä voisi kokeilla. Ehkä. Mietitään.

Normaali

Jätä kommentti